Thursday, August 5, 2010

Asam keping & buahnya


Saja nak berkongsi cerita. Pada yg tak pernah kenal, ini lah dia buah asam yg digunakan buat asam keping ye. Bila balik kampung, ini antara aktiviti yg biasa kami buat >> hiris buah asam untuk buat asam keping sambil borak2 bersama ahli keluarga ;) I suka buat keje ni, sambil berangan jadi tokey asam keping ... hahaha... Satu kepuasan bila tengok asam keping yg dah cukup kering dlm balang. Pokok buah asam ni actually arwah atuk yg tanam. Alhamdulillah, rasanya dah berbelas tahun juga kutip hasilnya, sejak mula berbuah tak pernah putus2 & sejak tu kami memasak menggunakan asam keping hasil buatan sendiri. Sometimes masak lauk lemak cili padi, masuk je buah asam yg fresh ni, lagi best! Disebabkan buahnya yang banyak sentiasa tu & ada yg lalu lalang tepi rumah nenek nampak asam yg berjemur tu, ada la org kampung yg bertanya nak beli asam keping. Bermula dr situ la we all start menjualnya secara kecil-kecilan.

 

4 comments:

  1. salam Ain,bila baca cerita Ain teringat masa Mas budak2 dulu, bila balik kampung selalu tolong tok ngan tokwan kutip buah asam , lepas tu hiris2 dan jemur...seronok betul masa tu..sekarang ni mak Mas pula yang ambil alih..kalau balik kampung, 1 plastik besar asam keping mak mas kasi..asam keping yg dijual2 kadang2 tak masam sebab buah asam tu masih hijau dah di buat asam keping..kan Ain

    ReplyDelete
  2. Boleh order tak long :))Thanks for the info.. Achik baru first time nengok nih.. Ingatkan labu..

    ReplyDelete
  3. ooo macam tu ke? sungguh educational... kita tak pernah tengok buah ni dulu

    ReplyDelete
  4. Mas - oo, tokwan mas pon ada tanam eh. mmg seronok kan. xpenah tau yg x masam tu psl buah asam muda ;)

    rozana - lawak la achik ni... ada ke dia kata labu ^_^

    KOG - skrg dah kenal kan... kite dulu2 1st time tgk pon jakun ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...