Tuesday, August 31, 2010

Kuih Cara Manis


Buat last 2 weeks over the weekend. Kalau diberi pilihan antara 2 jenis kuih cara, mmg I prefer versi yg manis ni compared yg savoury tu. Normally kalau buat main bancuh2 je macam buat kuih ketayap/dadar dan suka kalau kuih tu lembut2 je. Kali ni saja nak cuba resepi org lain & tertarik plak dgn resepi yg mak lang tayang sbb ada santan.

KUIH CARA MANIS
(Sumber : myresepi.com)

Bahan:
100gm tepung gandum
200ml santan sederhana pekat/susu segar
1 sudu besar jus pandan (mklang guna pandan paste)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
gula sebagai inti

Cara-cara:
1.Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis atau nak mudah masuk dlm blender aje.

2.Panaskan acuan, lengser ngan minyak setiap lubang acuan. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula di atas setiap satu kuih dan tutup acuan dengan penutup periuk, biarkan sebentar

3.Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

3 comments:

  1. kak ain..lawonye.ni acuan baulu ke acuan kuih cara nih..hari tu try buat jugak.tapi tak jadi sebab guna acuan lain.hehe..cantik la..

    ReplyDelete
  2. lawo kan izah... hihi, syok sendiri. akak pon suker. tp akak ada x puas ati sket le.. tekstur kuih ni cam sejat je, x lembut sgt. xtau silap tang mana. rasanya santan tu x la buh pekat sgt. nnt nk cari resepi lain plak, nk cuba. acuan kuih cara akak tu xtau la letak mana. ni pinjam adik punya, suka gak acuan bahulu ni.

    ReplyDelete
  3. salam ain...
    kak wana pun suke makan kuih cara ni... tapi belum pernah try buat lagi... tapi sweetlah guna acuan bahulu tu.. boleh try ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...