Monday, August 2, 2010

Teh Halia


Sekarang ni kalau nak minum teh, dah ketagih la balik nak minum teh halia. Sampai si kecik hafiy pon dah ikut suka ;) Ni gara2 puasa last week 2 hari berturut2 tu dok buat teh halia for berbuka. Cara I senang je, rebus serbuk teh dgn halia muda yg diketuk sket. Lepas tu buat la teh macam biasa. Tapi utk rasanya yg lebih ummpphh... I suka minum waktu dia suam2, aroma halia tu wangi je.

Teringat dulu kecik2 masa sekolah rendah dok ngan nenek kat kg di Masjid Tanah, Melaka. Petang2 bila dengar macam bunyi basikal bai roti benggali lalu cepat-cepat turun dgn makcik & adik sambil bawa koleh nak beli air teh o halia & roti bai ni yang best sangat. Teh o halia dia mmg powerr! Panas lak tu. Memang sedap sangat makan dg roti dia tu, ada yg tabur gula, ada yg letak bijan atasnya. Entah la ye, walau pun sekrg ada Lavender, BreadTalk, Bread Story etc... tak setanding la roti bai tu... nak beli, bai tu pun dah xde lagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...