Tuesday, August 3, 2010

Tumis Tempe


Satu lagi menu berbuka last week. Antara menu tempe favourite I yang paling simple, resepi nenekku Cik Besah. Sepatutnya berkuah sket je tapi yg ni kes nak cepat, dah terlupa terus kering kontang jadinya.

TUMIS TEMPE

4 keping tempe - potong dadu kecil
sejemput ikan bilis
1 batang cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air
Garam

Tumbuk cili, bwg merah, bwg putih & ikan bilis. Tak perlu sehingga lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk tadi hingga wangi, masukkan sedikit garam. Masuk tempe & tuang air. Kacau tempe sekali sekala utk memastikan rasanya sebati. Masak hingga airnya agak kering/berkuah sedikit sahaja.

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...