Monday, October 25, 2010

Custard Jelly


Dessert for makan2 malam semalam. Sabtu pagi my sis sms, suh tolong buat dessert utk family makan2 session pada sebelah malamnya. I dapat sms tu masa tgh tengok Hafiy's school concert. So around 2pm balik rumah ... check almari dapur & dessert cik Dayang Jack ni la yang terpilih based on brg2 yg ada  di dapur masa tu. Asalnya, ternampak kat blog K.Nor. Mmm... nak komen lelebih tang rasanya pon x boleh sbb ... uwaaa... tukang buat pon x sempat rasa tau. Tapi sangat la happy bila laku cam goreng pisang panas, jadi tentu la sedap sangat tu kan... sesuai sangat dgn keadaan cuaca panas skrg ni. Actually malam tu I gi kenduri member sekolah yg nak gi haji this coming weekend. Singgah rumah mak nak drop the kids & htr dessert ni. Sempat la makan satay & few other dishes, tapi masa my cousin makan Custard Jelly ni dah x mampu nak layan sbb perut dah agak penuh berangan nak makan lps balik dr rumah kawan I la konon. Balik dr kenduri, masuk dapur tengok bekasnya dah dibasuh pun... tanya adik rupa2nya dah habis...  Mak I pun suka sangat, sampai  cousin I nak tapau bawa balik pun x kesampaian. Maka.. ni je la, gambarnya yang boleh ditayang.  Versi bedah siasat x dpt la nk dirakamkan.

Sib baik my cik abang yg x sempat merasa gak tak tanya/mintak ... kalau x harus kena buatkan malam tu juga ;) Btw, credit to Dayang Jack, the recipe owner.

CUSTARD JELLY 
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional

Cara-cara:
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

Note: 
Next time buat kena letak dlm bekas2 kecil. Dessert ni kurang presentable if buat bekas besar sbb dia lembut sangat2.


Macam2 menu ada tapi x sempat snap & ni main menu utk malam tu... diimport khas dr Kajang ;)

2 comments:

  1. kak ain..saya masuk list..nak try yang ini sebab tak perlu ada kek swiss roll kan..mekasih kak

    ReplyDelete
  2. betul tu izah, yg ni xde swiss roll, anak2 akak pon kalau triffle tu tang swiss rollnya dorang x mkn, membazir je. jenuh la kita nk habiskn. Jadi, lebih baik buat yg ni. Cuma compared tu triffle, custard jelly ni lebih lembut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...