Monday, October 11, 2010

Kek Coklat Kukus


Lama weiii... tak ke udara ^_^. Made this last 2 weeks... my only adik bujang yg order nak bawa as buah tgn open hse rumah member dia. Yang ni, buat utk my kids... biasa la bebudak  2 orang tu, kalau x buat nnt dia tanya pulak. Tapi order last minit kan, kedai brg2 kek pon byk plak tak buka over the weekend. Maka I made do with what I have in my kitchen aje la. Resepi ni dah lebih 10 thn I guna way before mengenali/pandai try2 resepi dr dunia internet. Resepi yang my cousin dapat from her good friend. Terima kasih banyak2 to her friend yg tak pernah I kenal tp sungguh murah hati nak kongsi resepi ni... & of course to you deeda, yg berjaya get the  recipe for me. Ye la those days org lokek sungguh nak kongsi resepi. Thru this recipe la I learnt yg kek coklat yg sedap & moist versi kukus. Ever since then, mmg this is the recipe I guna utk kek coklat kukus... tak mungkin ku berpaling ;)

Kek Coklat Kukus
(Sumber: Kawan Deeda)

2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan koko
2 sudu teh bikarbonat soda
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan minyak mazola/butter cair
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
1 sudu teh garam
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk nescafe/coffee ~ ain tambah

Campur koko, gula, susu cair & minyak/butter dlm periuk & masak atas api sehingga larut. Biar adunan suam sedikit sebelum dimasukkan 3 biji telur yg telah dipukul sedikit. Masukkan tepung yang telah diayak dgn b.powder. Gaul sebati & tuang ke dlm loyang yg dialas kertas. Tutup loyang dgn foil utk mengelak wap air dr memasuki adunan. Kukus 1 - 1 1/2 jam.

Lupa pula, choc ganache tu I guna resepi K.Misleha kalau tak silap.

Choc Ganache
(Sumber: Misleha)

200g whipping cream
300g cooking choc ~ potong kecil2 supaya mudah & cepat larut.

Masak cara double-boil hingga larut. Boleh juga ditambah 1 sudu teh butter utk mengilatkan topping. Biarkan sebentar sebelum dituang ke atas kek.

4 comments:

  1. mudah aje ya ain, tak perlu guna mixer... main godek2 dgn handwisk/spatula jer kan

    mintak izin ya, nak kopipes resipi.. tp buat masa ni masuk list dulu hehe

    ReplyDelete
  2. salam k.ain, sama la kita...buat kek coklat, kita tukar2 nak tak...sedapnya tengok kek k.ain...

    ReplyDelete
  3. yummy..yummy..
    dh lama xbuat cake choc..
    AAaaa keliur aku tgk topping dia nihh!
    btw my fren tu nama dia tifa zaini :)

    ReplyDelete
  4. terliur tgk ganache tu...meleleh2..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...