Thursday, January 20, 2011

Cekodok Labu

Hari tu gi kedai beli barang dapur, ternampak labu terus terasa-rasa nak makan cekodok labu. Dah lama x makan ni, buat minum petang ke breakfast memang sedap. 2-3 hari lepas nampak kat blog mokwo ada Apam Labu lak... menarik gak tu. Bab memarut labu utk cekodok ni, anakanda ku yang berdua tu punya kerja.. beria2 nak tolong. Pastu half way thru, both of them surrender ... penat., lenguh tangan la.. macam2. At last kita gak la yg kena siapkan. Resepi cekodok labu ni cara yang biasa kami buat la. Jadi tang sukatan tu agak2 aje, nisbah labu parut dgn tepung tu lebih kurang sama macam nisbah pisang dgn tepung utk buat  cekodok pisang.  Sekali sekala dapat makan ni, memang x sedar kejap je habis sepinggan ^_^

Cekodok Labu

1 biji telur
3 cawan tepung
Air, gula & garam secukupnya ~ untuk cekodok yg lembut, guna air suam
1/3 biji labu saiz kecil ~ buang kulit & parut isinya

Pecah sebiji telur dalam bekas, masukkan tepung, air, gula & garam. Masukkan labu yang diparut tadi. Kacau sebati & boleh la digoreng.


4 comments:

  1. sedapnya...lama x mkn cekodok labu ni:)

    ReplyDelete
  2. aisehhh, makcik dah teringin nak melabu lah pulak......

    ReplyDelete
  3. makcik ... jgn jadi si luncai sudah ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...