Friday, January 21, 2011

Kek Kelapa Pandan


Penangan skodeng kat rumah K. Ummi la ni... Sedap la kek ni kat tekak I, kek pandan... among my favorite gak .. sungguh bak kata K. Ummi, lembut, moist membelai lidah .. kalau simpan, esok nya makin moist jadinya. I pun guna kelapa parut je sbb xde stok kelapa kering. 

KEK KELAPA PANDAN
Resepi: Cocopandan Cake @ Mat Gebu 

Bahan A:-
  • 1 cawan susu segar*
  • 1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (I guna kelapa muda parut dan tak rendam pun)
  • 125 gm. mentega
  • 1/2 cawan gula halus (gula kastor)
  • 2 kuning telur (gunakan telur gred A)
  • 1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
  • 1 camca teh pandan paste
Bahan B:-
  • 2 putih telur
  • 1/2 camca teh cream of tartar
  • 1/4 cawan gula halus
Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
  3. Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...


2 comments:

  1. arrgghh..ari tu nmpk kak ummi buat...dah smpai rmh akak yer....nnti mas pun nk wat..nmpk sedapp betul la...

    ReplyDelete
  2. mas... apalagi... cepat2 masuk dapo g buat. sedap wo... wat minum petang nih ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...