Wednesday, February 16, 2011

♥ A Delectable ... Red Velvet Cake


Finally .. red velvet ni bertamu di rumah I ...  Asyik dok bertangguh jer dr dulu ... dr zaman Jeni tokey RNet dok buat lagi hihi... Dah famous sana sini baru la dtg seru nak cuba. Tapi... sebab utamanya  jadi rajin >> my dearest hubby minta, sayang punya pasal ... kita buat la kan. Dan sebelum dia start sindir pasal my new kitchen gadget yg tinggi pelaburannya tu, baik la I buatkan. Alhamdulillah ... I've picked the right recipe .. it's moist, terasa kebalduannya ... n just the right balance of sweetness. I like!! Lagi satu yg best tentang resepi ni, tak yah susah2 nak cari buttermilk ... payah nak dpt.. byk kedai yg x jual.

Terima kasih kat Wawa @ RNet yg share resepi ni. Punya la rajin ... Rainbow Velvet lagi dia buat. Tang colour tu ... tak dapat la the original red velvet ... puas dok belek2 kat kedai hari tu... ngeri pulak tgk macam2 kaler merah tu. At last, i chose Chrismast Red. Boleh la... yang penting, rasa kek memang cun sangat.


Ni dia resepi untuk yang berminat nak cuba ... Btw, I added my homemade lemon curd to the cream cheese topping as I prefer to a have a bit of tanginess utk kurangkan kemuakan cheese tu. Biasanya I letak lemon juice, but lemon was out of stock in my kitchen semlm.  

RESEPI RAINBOW VELVET CAKE
Sumber: wawa @ RNet

Bahan A (ayak bersama)
400gm tepung gandum
1 tsp baking soda (soda bikabonat)

Bahan B
2 buku mentega (suhu bilik)
350gm gula kaster
2 tsp esen vanila
5 biji telur grade A

Bahan C
350ml Susu segar
1 Tbsp cuka atau jus lemon
(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)
 
Bahan D
perisa blueberry + pewarna ungu
perisa strawberry + perwarna merah
perisa pandan + pewarna hijau
perisa lemon + pewarna kuning


Topping Cream Cheese
250gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula aising
1 tsp esen vanila
2-3 sudu teh lemon curd / lemon juice - Ain tambah

** Note from me (yg suka cheese): 
Untuk resepi ni, I dapat 2 biji kek - (1 - 9x9 in square tin, 1 10 in round tin). 250g topping tu, tak cukup, even I guna 500g pun tak cukup ... just enough to cover cake jer... 2nd cake tu pun nipis jer toppingnya, x sampai hajat nak buat layer. 
 
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang bergris (saya guna 4 loyang berasingan)
2. Satukan bahan A, ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
4. Asingkan adunan kepada 4 bahagian. Masukkan campuran pewarna dan perisa - gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 20 minit (atau sehingga masak)
5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.
6. Lapiskan dengan cream cheese disetiap layer kek. Siap untuk dihidang. :)


9 comments:

  1. akak pun buat red velvet hari ni tapi dlm versi cupcake..
    sedap kan kek ni..
    memang menjadi feveret sekarang ..

    ReplyDelete
  2. betul tu kak... mmg sedap. kalau yg x suka cheese, mkn kek tanpa toppingnya pon dh sedap dah.

    ReplyDelete
  3. makcik dah simpan resepi ni (yg ada buttermilk) lama dah tp tak jadi lg....yg nampak cam senang lagi, ok makcik dah hantar resepi ni masuk kandang....

    ReplyDelete
  4. huhuhu... masuk kandang? sampai hati... busuk tau!

    ReplyDelete
  5. resepi ni dah lama dalam list mas...
    entah bila nk buat..
    sedappnya tengok kek akak ni...

    ReplyDelete
  6. kek ni glamor nowadays cam macaroon gak but dedua not to my liking :D

    pandai ain buat memacam cakes

    ReplyDelete
  7. mas: buat mas, enjin turbo kan... kejap je tu .. ;)

    ermayum: aa.. glamour cam artis kan. u x suka cheese ye? macaroon ain pon x penah rasa, tp teringin gak nak buat. geram tengok kecomelannya ^-^.

    ReplyDelete
  8. Lama dah dok usha Red velvet ni. Tgk byk dapur yg dah buat..Bila lah angin rajin ni nak mai..;-)

    ReplyDelete
  9. zura... it's worth trying. u got more time than i do ... hihi... apalagi ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...