Thursday, March 31, 2011

Fruit Cake ... our family all time favourite ;)


Lama x buat fruit cake. It's my family favourite cake!! Always... ;)  Bila teringat nak makan, mak selalu request suh buat. Every time buat .. x pernah nya boleh last long ... x sampai 2 weeks mesti dah habis. Got the chance to bake this cake masa cuti hari Rabu hari tu ... hari kita masak Ayam Sticky. Alang-alang dah buat, buat 3 biji terus.. jenuh le mengukus .. haha. Tamak punya pasal. 1 cake for me, 1 for my mum & 1 for majlis tunang my cousin Alia this coming 2nd April. Dak Za'aim kecik tu, nampak kek baru keluar dr pengukus, dah x sabar2 nak terkam.  Bau butter cap tong tu memang menggamit sungguh la. Lupa segala lemak yg bakal menempek tu. I usik dia, to have this cake at its best, kena la simpan dulu ... at least for 7 days. Termenung jap dia .. sengih2 dia jawab, Hafiy boleh tunggu 2 hari je mummy ... ;P Tapi x sampai 2 hari dah mintak mummy potong utk dia ... >_<


Resepi Norazie ni memang favourite I bila wat Fruit Cake sejak kenal RNet. Aishhh .. sedap sangat dah kat tekak we all ;) Just note ye, utk resepi bawah ni I boleh dapat 2 biji kek saiz 9 x 9 x 2 1/2. Kalau ikut Norazie, dia guna tin 8 x 8 ~ tinggi sikit la kek nya.

KEK BUAH KUKUS
Sumber: Norazie RN

600g tepung gandum [ambil segenggam asingkan]
2 tin butter golden churn atau yg sama berat = 680g
600g gula pasir [bahagi 2 - 300g utk gula hangus
800g - 1kg mix fruit [I sebab niaga..letak 800g jek]
1 st serbuk buah pala
2 st bikarbonat of soda
2 st cream of tartar
esen limau setengah botol
Telur A - 5 biji [kalau B- 8 biji]

* kertas minyak utk alas loyang
* aluminium foil utk tutup loyang

Panaskan kukus - air hampir penuh.
Masukkan butter, gula 300g, esen limau , pukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu. Pukul agak2 dah rata, cukup.
Ayak tepung gandum + bikarbonat + cream of tartar + serbuk buah pala.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur tadi. putar hingga sebati, tutup mesin dulu.
Panaskan gula 300g kalau dpt dlm bekas yg non stick..kalau tak, apa2 pun boleh..janji boleh pegang utk tuang nanti.
Masak hingga warna coklat gelap..dan berbuih2 halus...hidupkan balik mixer jalan perlahan dlm 1.5 kelajuan....tutup api gula hangus...tuangkan
perlahan2 ke dlm adunan [mixer jalan yea]...bila dah habis tuang..naikkan kelajuan...hingga sebati....stop.
Pastikan air dlm kukusan dah didih. bila air dah didih, gaul segenggam
tepung tadi dgn mix fruit...jgn gaul kuat2...cukup utk sadur luaran mix frt
tu. Masukkan mix fruit dlm adunan tepung, gaul dgn senduk, agak2 rata saja cukup, jgn terover..

2 Loyang 8x8 alas dgn kertas minyak, tuang adunan ke dlm loyang.. sebelum tuang tuh.. gaul kasi rata buah2 tu.. supaya dpt bahagi sama byk setiap loyang..nanti satu togel... Cover dgn aluminium foil.. kemas dan klipkan ke tepi2 loyang supaya tak masuk air... Masuk dl kukusan 2 tingkat .... selepas 2 jam.. atau 1 1/2 jam.... boleh tambah air panas... kukus min 4 jam.. atau 5 jam kalo larat tunggu....


Nota Norazie:

Adunan kek ni mesti likat... gula hangus masuk dulu dlm adunan tepung. Sementara tu air kukus mesti mendidih. Buah2 mix fruit nih gaul dgn segenggam tepung keluarkan dari tepung yg kita timbang sejak awal lagi... gaul lebih kurang.. agak2 cover... jgn gaul lama sebab nanti tepung tu serap dlm buah pulak... bila nampak air dah didih, baru gaul buah dgn tepung. Gaul dgn senduk lebih baik. gaul sekejab je asal rata. terus tuang dlm loyang, tutup dgn foil dan masuk dlm kukusan. Jgn kecilkan api. Biarkan api maintain selama 1 1/2 jam... lepas tu boleh sederhanakan api. Jgn buka sebelum masa tu... selepas 1 1/2 jam, baru boleh buka dan tambah air kukus. Kukus 4-5jam.

Lagi satu...Jgn potong kek dalam loyang... keluarkan dari loyang baru potong dan kaedahnya ialah memotong.. macam menggergaji... bukan menekan...kalau u tekan dari atas... buah akan tertinggal/hancur/pecah..... mesti memotong... Kek buah yg ideal ialah selepas 2-3 hari kita kukus baru potong.....




11 comments:

  1. kak ainn.. nampak moist sungguh kek tu.saya tak pernah lagi try buat kek buah ni.hubby suke je amkan, cume saya je rasa kureng sikit.sebab kalau makan terlalu manis.kek akak buat ni manis manis sedang ke?

    ReplyDelete
  2. mas tak pernah buat lagi kek buah...
    nak sepotong kak ain...

    ReplyDelete
  3. adusssssss....akak pun suka kek buah....suka sgt2...!

    ReplyDelete
  4. dear ai suka tp tak suka nak kukus ni hahahah dasar M buatkan utk ai ye

    ReplyDelete
  5. kak ain..sedap nih..buat kan la utk eina sebijik..hihihi

    ReplyDelete
  6. izah:
    akak pon kurang suka yg manis2 .. resepi ni just nice kemanisan dia utk kek buah. tapi kek buah biasa lah ... lagi lama simpan, dia lagi sedap, moist & mesra rasa dia ..

    mas:
    mas, cuba la buat ... senang jer dr menguli roti ... hehe..

    noorMasri:
    kNoor ... kita pon sukaaaa sgt2.. my bujang kecik pon, pantang nampak. kek ni kalau i x sorok2 sket .. x sampai seminggu pon boleh licin cik abang n bujang kecik tu makan.

    chik mi:
    macam x caya je u x suka mengukus ... tu yg dok wat talam keladi tu bakar ka? hahaha... jgn nk ngelat nor... dah2 pi wat sendiri. kek ni x leh share .. i lokek tau ... jenuh nak mengukusnya ;P

    eina:
    ngidam ke? ;)

    ReplyDelete
  7. sedapnya fruit cake ni..teringin nak buat tp lamanya nak mgukus..

    ReplyDelete
  8. niey:
    cuba la.. actually kalau utk mkn sendiri & xnak simpan lama, kukus 2 jam pon dah cukup. tapi kalernya nnt kurang gelap sket la.

    ReplyDelete
  9. sedapnya lama tak mkn kek buah ni...tak pernah buat lagi ni, nanti bolehla cuba..:)

    ReplyDelete
  10. I pernah buat kukus punye, tapi tak jadik....si onn tu suka sgt fruit cake ni...yg bli ready made punye tu sungguhlah dry nya....maybe boleh cuba ini resepi ;)

    ReplyDelete
  11. Nieza:
    mmg sedap ... kalau x beringat, 1/2 biji pon boleh habis sekali hadap ;)

    mellymilly:
    Onn suka ye, camtu u shud try this one. Nak lebih moist, dah sejuk wrap in foil & simpan for a few days b4 makan. Resepi ni I buat jual u .. mmg org suka.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...