Skip to main content

Fruit Cake ... our family all time favourite ;)


Lama x buat fruit cake. It's my family favourite cake!! Always... ;)  Bila teringat nak makan, mak selalu request suh buat. Every time buat .. x pernah nya boleh last long ... x sampai 2 weeks mesti dah habis. Got the chance to bake this cake masa cuti hari Rabu hari tu ... hari kita masak Ayam Sticky. Alang-alang dah buat, buat 3 biji terus.. jenuh le mengukus .. haha. Tamak punya pasal. 1 cake for me, 1 for my mum & 1 for majlis tunang my cousin Alia this coming 2nd April. Dak Za'aim kecik tu, nampak kek baru keluar dr pengukus, dah x sabar2 nak terkam.  Bau butter cap tong tu memang menggamit sungguh la. Lupa segala lemak yg bakal menempek tu. I usik dia, to have this cake at its best, kena la simpan dulu ... at least for 7 days. Termenung jap dia .. sengih2 dia jawab, Hafiy boleh tunggu 2 hari je mummy ... ;P Tapi x sampai 2 hari dah mintak mummy potong utk dia ... >_<


Resepi Norazie ni memang favourite I bila wat Fruit Cake sejak kenal RNet. Aishhh .. sedap sangat dah kat tekak we all ;) Just note ye, utk resepi bawah ni I boleh dapat 2 biji kek saiz 9 x 9 x 2 1/2. Kalau ikut Norazie, dia guna tin 8 x 8 ~ tinggi sikit la kek nya.

KEK BUAH KUKUS
Sumber: Norazie RN

600g tepung gandum [ambil segenggam asingkan]
2 tin butter golden churn atau yg sama berat = 680g
600g gula pasir [bahagi 2 - 300g utk gula hangus
800g - 1kg mix fruit [I sebab niaga..letak 800g jek]
1 st serbuk buah pala
2 st bikarbonat of soda
2 st cream of tartar
esen limau setengah botol
Telur A - 5 biji [kalau B- 8 biji]

* kertas minyak utk alas loyang
* aluminium foil utk tutup loyang

Panaskan kukus - air hampir penuh.
Masukkan butter, gula 300g, esen limau , pukul hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu. Pukul agak2 dah rata, cukup.
Ayak tepung gandum + bikarbonat + cream of tartar + serbuk buah pala.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur tadi. putar hingga sebati, tutup mesin dulu.
Panaskan gula 300g kalau dpt dlm bekas yg non stick..kalau tak, apa2 pun boleh..janji boleh pegang utk tuang nanti.
Masak hingga warna coklat gelap..dan berbuih2 halus...hidupkan balik mixer jalan perlahan dlm 1.5 kelajuan....tutup api gula hangus...tuangkan
perlahan2 ke dlm adunan [mixer jalan yea]...bila dah habis tuang..naikkan kelajuan...hingga sebati....stop.
Pastikan air dlm kukusan dah didih. bila air dah didih, gaul segenggam
tepung tadi dgn mix fruit...jgn gaul kuat2...cukup utk sadur luaran mix frt
tu. Masukkan mix fruit dlm adunan tepung, gaul dgn senduk, agak2 rata saja cukup, jgn terover..

2 Loyang 8x8 alas dgn kertas minyak, tuang adunan ke dlm loyang.. sebelum tuang tuh.. gaul kasi rata buah2 tu.. supaya dpt bahagi sama byk setiap loyang..nanti satu togel... Cover dgn aluminium foil.. kemas dan klipkan ke tepi2 loyang supaya tak masuk air... Masuk dl kukusan 2 tingkat .... selepas 2 jam.. atau 1 1/2 jam.... boleh tambah air panas... kukus min 4 jam.. atau 5 jam kalo larat tunggu....


Nota Norazie:

Adunan kek ni mesti likat... gula hangus masuk dulu dlm adunan tepung. Sementara tu air kukus mesti mendidih. Buah2 mix fruit nih gaul dgn segenggam tepung keluarkan dari tepung yg kita timbang sejak awal lagi... gaul lebih kurang.. agak2 cover... jgn gaul lama sebab nanti tepung tu serap dlm buah pulak... bila nampak air dah didih, baru gaul buah dgn tepung. Gaul dgn senduk lebih baik. gaul sekejab je asal rata. terus tuang dlm loyang, tutup dgn foil dan masuk dlm kukusan. Jgn kecilkan api. Biarkan api maintain selama 1 1/2 jam... lepas tu boleh sederhanakan api. Jgn buka sebelum masa tu... selepas 1 1/2 jam, baru boleh buka dan tambah air kukus. Kukus 4-5jam.

Lagi satu...Jgn potong kek dalam loyang... keluarkan dari loyang baru potong dan kaedahnya ialah memotong.. macam menggergaji... bukan menekan...kalau u tekan dari atas... buah akan tertinggal/hancur/pecah..... mesti memotong... Kek buah yg ideal ialah selepas 2-3 hari kita kukus baru potong.....




Comments

  1. kak ainn.. nampak moist sungguh kek tu.saya tak pernah lagi try buat kek buah ni.hubby suke je amkan, cume saya je rasa kureng sikit.sebab kalau makan terlalu manis.kek akak buat ni manis manis sedang ke?

    ReplyDelete
  2. mas tak pernah buat lagi kek buah...
    nak sepotong kak ain...

    ReplyDelete
  3. adusssssss....akak pun suka kek buah....suka sgt2...!

    ReplyDelete
  4. dear ai suka tp tak suka nak kukus ni hahahah dasar M buatkan utk ai ye

    ReplyDelete
  5. kak ain..sedap nih..buat kan la utk eina sebijik..hihihi

    ReplyDelete
  6. izah:
    akak pon kurang suka yg manis2 .. resepi ni just nice kemanisan dia utk kek buah. tapi kek buah biasa lah ... lagi lama simpan, dia lagi sedap, moist & mesra rasa dia ..

    mas:
    mas, cuba la buat ... senang jer dr menguli roti ... hehe..

    noorMasri:
    kNoor ... kita pon sukaaaa sgt2.. my bujang kecik pon, pantang nampak. kek ni kalau i x sorok2 sket .. x sampai seminggu pon boleh licin cik abang n bujang kecik tu makan.

    chik mi:
    macam x caya je u x suka mengukus ... tu yg dok wat talam keladi tu bakar ka? hahaha... jgn nk ngelat nor... dah2 pi wat sendiri. kek ni x leh share .. i lokek tau ... jenuh nak mengukusnya ;P

    eina:
    ngidam ke? ;)

    ReplyDelete
  7. sedapnya fruit cake ni..teringin nak buat tp lamanya nak mgukus..

    ReplyDelete
  8. niey:
    cuba la.. actually kalau utk mkn sendiri & xnak simpan lama, kukus 2 jam pon dah cukup. tapi kalernya nnt kurang gelap sket la.

    ReplyDelete
  9. sedapnya lama tak mkn kek buah ni...tak pernah buat lagi ni, nanti bolehla cuba..:)

    ReplyDelete
  10. I pernah buat kukus punye, tapi tak jadik....si onn tu suka sgt fruit cake ni...yg bli ready made punye tu sungguhlah dry nya....maybe boleh cuba ini resepi ;)

    ReplyDelete
  11. Nieza:
    mmg sedap ... kalau x beringat, 1/2 biji pon boleh habis sekali hadap ;)

    mellymilly:
    Onn suka ye, camtu u shud try this one. Nak lebih moist, dah sejuk wrap in foil & simpan for a few days b4 makan. Resepi ni I buat jual u .. mmg org suka.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…