Thursday, March 31, 2011

Kids & their exams ...

Before school break hari tu, my kids had taken their 1st exam for this year. Dak za'aim kecik  yg kiasu tu, bila tanya .. as usual .. result lom keluar dgn confidentnya,  kata dia boleh dapat 100% n dapat no 1. Yang abangnya pulak, kurang confident ... mcm selalu gak la, bila org tanya .. abang rasa boleh buat, xtau la.. insya allah kot.


Kertas exam BM dak za'aim kecik tu .. hari tu dia kata sempat check kertas exam 5x lagi ... ntah la. Tengok la tu, sempat kaler-kaler lagi ... I x tahan sampai tergelak sorang tengok ulat beluncas tu pakai lipstick >_< Alhamdulillah la, mmg betul dia dpt all 100% utk semua papers dia except for 1  yg dpt 95% & he got 1st place dlm kelas. (Good job ;) ... Hopefully, not just this round ye dik!) Berlagak la dia dgn gaya angkat2 keningnya tu, balik tunjuk kertas2 exam tu ..


Yang ni, dak abang punya paper Math ... arghh... yg sorang ni mmg selalu wat we all sakit dada .. dr standard 1 lg tau, everytime exam mesti ada la soalan2 yg dia boleh lupa nak jawab. Tak kira la maths ke, english ke ... adoii.. dad dia kata rasa gugur jantung. @$% .. rasa nak pitam pon ada .... sbb apa I percaya dia kata lupa >> soalan susah boleh dia jwb, yg senang tertinggal. And again this year ... jd lagi. Soalan no 13 kat atas tu .. dia dah buat ( tengok kanan yg dia conteng tu) tapi lupa nak tanda jawapan. Sabar je la. Ingatkan dah improve .. hubby & I dah pesan, puluh2 kali ... we both just dunno cemana dah nak buat dah, xtau la ke mana fikiran dia melayang masa exam. Teringat last year, dia boleh x perasan dia x jwb 5 soalan straight dr 1 m/s ... huhu .. Ada sesiapa yg pernah alami masalah serupa? Bila tanya apa masalah dia .. dia kata dia x perasan .. lupa la ... letih dah otak sampai malas nak pikir dah ke? mmm... entah lah ... hopefully, he'll improve over time, aminn. Luckily, despite all the silly mistakes he made hari tu... he managed to get 6As & 2nd place in class. Alhamdulillah, ya Rabb.


Enuff said pasal exam dorang tu ... Sweet sour fish ni, masak Ahad hari tu .. kes bebudak & their dad terliur tengok farah dlm Rasa Halal Orient @ Hong Kong on that day. Menu sampingannya, sambal belacan, ulam-ulaman dan petai jeruk. Resepi main campak-campak je .. tengok budak 2 org tu & hubby makan puas hati la I, bertambah-tambah ... hilang penat memasak .. suka dorang menu lunch serupa mcm kat Tv ;)


2 comments:

  1. hope ur kids dpt score ngan baik.. :) sedapnye laok di bawah..rasa nak ngap sesudu 2..nasik mane nasik? amik sendiri la ea, tuan umah dok dyam2 je..takpe ni tetamu muke x malu pumnye..ehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...