Sunday, March 20, 2011

Kek Lemon


Buah tangan bawa balik ke kampung nak menjemput my ninjas. Kes nak cepat, malas nak beli lemon takut terlepas last episode drama Korea The President, I opt the lemon juice & zest dengan lemon curd & susu jer. Berbalik kpd citer The President tu, finally result of the election berpihak kpd Jang Ijun ... yeay!!! after all the sacrifice, sweat & tears ... yang I frust sket... semua yg bekerja menjayakan kemenangan Ijun tu, quit & x nak ikut dia ke Blue House.. yup, they all have their reasons, tapi sian Ijun, masuk ofis baru, sunyi je .. :( At least dlm Big Thing bila Seo Hyrim ends her term, she lives a better life ... 

Kek Lemon

250g butter
235g gula
240g tepung
4 biji telur Gred B
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh parutan kulit lemon ~ xde, xletak, ganti dgn 3 sudu makan lemon curd
1 cawan jus lemon ~ xde lemon, gantikan 3/4 cwn susu

Mula-mula pukul butter dengan gula sampai kembang.
Kemudian masukkan telur satu-satu sampai kembang dengan high speed.
Kemudian tepung tadi (ayak terlebih dahulu dengan baking powder tu). Gaul rata.
Masukkan segala jus tadi dan bakar sampai masak. Suhu bergantung kepada oven anda.


I baked another batch of ciskek kat bawah tu bawa balik kg juga - cousins semua terliur tgk gambar kat fb.


6 comments:

  1. salam ain
    untunglah sape yang ada kat kg tu,dapat makan kek puas2..kita ni terlopong je lah....kekeke

    ReplyDelete
  2. sedappnya kek...
    nak sikitt..

    ReplyDelete
  3. adussss..sedap dan mengancam sungguh rupa kek tu.....ish tak tertahan rasanya...

    ReplyDelete
  4. menggoda sungguh cheese kek tu....marvelous!!

    ReplyDelete
  5. k.anymz:
    kak, jgn melopong nnt lalat masuk. lain plak jadinya kang ;P Nak bgtau... gara2 tgk kembong akak aritu, terus kita masak tempoyak jugak. habis dietku... huhu

    Mas:
    dah habis la mas ...pi la godek sendiri sebiji ye ;)

    NoorMasri:
    kNor .. apa lagi kak, gi buat cepatttt...

    ady:
    auww... sexy gitu, ye? hihihi...

    ReplyDelete
  6. long, klau aku blik rmh ko bt la kek..huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...