Skip to main content

Kembong Goreng Sambal Tempoyak


Gara-gara kak Anim ler ni ... hihi. Actually lama benar dah simpan resepi ni nak cuba, dari zaman si empunya resepi tayang kat blog dia lagi tu... tak gak cuba2nya, terlupa la .. x cukup bahan la. Sampai la hari ahad aritu, tetiba teringat menu kakak tu kan.... terus la kita buat gak.  Sedap nih, kalau buh daun kunyit lagi syok. Hari tu nak bubuh xde stok pulak. Lauk macam ni, xperlu lauk lain dah, tambah ulam-ulaman je pon dah cukup . Janji nasi panas-panas... memang terangkat ler ^_^. Tak leh citer panjang, byk kerja nak buat nih ... peminat2 tempoyak memang harus la mencuba resepi Cik Mat Gebu ni ye ;P

Kembong Goreng Sambal Tempoyak
(Sumber: Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging)
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 batang serai, hiris serong, kasar
5 biji bawang merah*
1 biji kecil bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
25 biji cili padi siam merah*
1 camca besar penuh tempoyak
3 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air
  1. Ikan kembong disiang, cuci bersih, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng embal2 (tidak terlalu garing), angkat dan toskan. Tumbuk lumat bahan2 bertanda (*), kemudian masukkan serai hiris serong dan tumbuk sekejap tapi jangan hancur sangat, biar kasar2..
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk tadi hingga harum, masukkan tempoyak, kacau dan tuang air. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan hirisan daun kunyit, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.

Comments

  1. aik??tadi nampak kat dapur kak ummi kuantan..berapakat ek??hihihi...sedap ek??eina lum ade kesempatan cuba..xde tempoyak...

    ReplyDelete
  2. ni kasi bungkus semua..kek bwh tu bungkus gak..ermmm,sume2 bungkus ya :)))

    skrng ni bnyk org jual durian, blh la beli nnti bt tempoyak..sedap tu..:p~

    ReplyDelete
  3. eina:
    oo.. k.ummi pon masak tempoyak ye. nnt kita gi intai pulak... hihi. mmg best, nnt ada tempoyak, jgn lupa cuba tau.

    deliah:
    haha del... oo kasi bungkus semua ya, habis tu apa tinggal utk tuan rumah ni? ;P tempoyak ai ni lama peram.. dr taun lps.. hihi

    ReplyDelete
  4. tempoyak makanan ruji my late parents - we all buat sendiri my dad selalu stock up tempoyak in my fridge dia orang minang kabau so gulai tempoyak pekat, tempoyak stim and tempoyak udang goreng memang makanan i sejak azali but we never cook tempoyak goreng with ikan :) i will try u might want to read about tempoyak dishes at ermayum :)

    ReplyDelete
  5. wow!terliurnya...sedapnya sambal tempoyak tu..klu kat singapura ni xde tempoyak..

    ReplyDelete
  6. ermayum:
    oo ye ke. tempoyak yg ni pon i buat sendiri je lebih2 durian yg x berapa menjadi hari tu. nnt i selongkar ye tgk lauk2 hasil tempoyak u .. ;)

    ady:
    oh xtau lak spore xde tempoyak u. camtu turun jb lah ye, nak merasa lauk tempoyak ;P

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…