My uncle & family datang berbuka bersama we all last Saturday. I x sempat nak masak apa-apa sbb keluar ke Jalan TAR cari baju melayu anak2 & hubby. Just sempat menggentel kuih kelopong ni aje. Tu pun x sempat nak buat banyak sbb buat sorang. So on monday buat lagi sbb mak kata hari tu x puas makan. Semua org pon pandai buat kuih ni kan ... xyah sukat-sukat, agak-agak jer. Tapi kot ada yg x pernah buat, boleh refer resepi yg dikongsi oleh Yat Maria ni, ok I malas nak menaip ;-)
Source: Bro Rozzan
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment