Wednesday, November 16, 2011

Kek Lapis Cheese Persona


A quick fix for my cheese cake craving. It's really fast to prepare peluh pon x sempat keluar and yet the taste ... was like ... mmm ... heaven on earth ... superb!!! alhamdulillah ( ˆ⌣ˆ)ノ no regret. Tiru K.Ummi tabur biskut oreo on top ... since I enjoy the taste of lemon on my cheese cake, I letak le sket lemon juice dlm adunan cheese tu.
 
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber: Ryo Azhar

Bahan A: (Loyang kek saiz 9x9 / 8 x 8 in)
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat (lebih kurang 600 gram- Ryo guna jenama LEE) - I guna perisa coffee
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B:
  • 500 gram cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus
  • sedikit jus lemon




  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan. I tambah a bit of lemon juice.
  3. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas), terus susun dalam bekas. (Celup 1 saat je taw..)
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi hingga habis berselang-seli. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  7. Kemudian kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) (I letak biskut oreo yg diramas kasar)
  8. Tekan-tekan sikit permukaan tu, masuklan ke dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
  

3 comments:

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...