Skip to main content

Udang Brastagi


Ada balance udang yg hubby bawa balik dr Sabah hari tu xtau nak masak apa. So kita terasa nak cuba resepi baru .. terus selongkar dapur Ayu .. suka gi dapur dia sebab dia rajin cuba macam-macam resepi dan dah banyak yg dia cuba. Belek-belek dengan bahan-bahan yang ada maka kita pun cuba la resepi ni .. Brastagi pon dah pernah sampai, tapi udang brastagi belum pernah rasa. Nak tau gak, apa pasal namanya gitu ... hehe ...

Ayu gandingkan lauk ni dengan Nasi Komok (mmm ... another recipe yg macam menarik utk dicuba sbb dia dah buat a few times nih), tapi kita agak malas ler pulak hari tu .. jadi makan dengan nasi putih je la ..

UDANG BRASTAGI 

Sources:- resepi Mesra.net
Link:- Ayu@curlybabesatisfaction

2 ekor udang yang besar
2 labu bawang besar
5 biji cili merah + beberapa cili padi 

1 ulas bawang putih
½ cawan minyak makan
Sedikit garam dan gula

1 biji lime juice


Udang dibersihkan kemudian digaulkan dengan sedikit garam halus dan goreng hingga kuning. Cili merah digiling halus bersama dengan bawang putih. Bawang besar dimayang kemudian panaskan minyak dan tumiskan hingga kuning, lepas itu masukkan cili, garam dan gula. Bila sudah garing, masukkanudang dan balik-balikkan hingga sama rata. Hiaskan dengan salad, tomato, cili merah dan daun bawang semasa menghidangkannya.

** Sesuai juga jadi menu iftar or sahur ni ..


Comments

  1. Salam ramadan buat ain & family.. Percaya tak akak baru perasan posting ain ni!!! Macam mana bole tak perasan ni ain... Adeh... Mata dah cemeh kot.. Haha. Thank u sudi cuba ya harap kena dgn selera.. Raya tahun lepas adik beradik hubby datan dihidangkan dgn menu ni & nasi komok tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ayu .. so lonnggg kan .. was frustrated at one time bila akak closed ur blog .. huhu .. i xleh masuk to check out ur recipes. Alhamdulillah dah buka balik ;) One day, I nak try lah nasi komok tu .. mcm best je. Tq sudi lagi jengah sini ;)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…