Wednesday, July 31, 2013

Agar-agar Milo


Rupa nampak tak berapa menarik kan, tapi percaya lah ... agar-agar ni sedap tau (of course buat penggemar milo la kan). Sekali hadap je habis satu talam. I ni mesti nak ada agar-agar, puding or jelly jello di bulan puasa ni. Dah hampir putus idea agar2 or puding apa lagi nak buat. Apa lagi, google la ... 'ter'berkenan nak buat agar-agar milo sempoi macam Cida de'Nuanza ni. I altered sikit sukatan bahan2nya .. susu pekat manis dan sukatan serbuk agar-agar tu dikurangkan, sbb nak guna sepeket je. 

AGAR-AGAR MILO

10 gram agar-agar serbuk
1 liter air
2 senduk milo - nak lebih sikit pon boleh ;)
susu pekat manis secukupnya

Campurkan agar-agar dan air. Masak hingga agar2 larut dan mendidih
Masukkan 2 senduk milo dan susu pekat manis secukupnya 
Kacau hingga semua larut. Tutup api dan tapis masuk dlm acuan. 
Sejukkan sebelum dihidang.

** Boleh tabur sedikit serbuk milo kat atasnya jika suka.

Bagi yang tertanya-tanya serbuk agar-agar macamana yg I biasa guna 


No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...