Wednesday, July 31, 2013

Agar-agar Milo


Rupa nampak tak berapa menarik kan, tapi percaya lah ... agar-agar ni sedap tau (of course buat penggemar milo la kan). Sekali hadap je habis satu talam. I ni mesti nak ada agar-agar, puding or jelly jello di bulan puasa ni. Dah hampir putus idea agar2 or puding apa lagi nak buat. Apa lagi, google la ... 'ter'berkenan nak buat agar-agar milo sempoi macam Cida de'Nuanza ni. I altered sikit sukatan bahan2nya .. susu pekat manis dan sukatan serbuk agar-agar tu dikurangkan, sbb nak guna sepeket je. 

AGAR-AGAR MILO

10 gram agar-agar serbuk
1 liter air
2 senduk milo - nak lebih sikit pon boleh ;)
susu pekat manis secukupnya

Campurkan agar-agar dan air. Masak hingga agar2 larut dan mendidih
Masukkan 2 senduk milo dan susu pekat manis secukupnya 
Kacau hingga semua larut. Tutup api dan tapis masuk dlm acuan. 
Sejukkan sebelum dihidang.

** Boleh tabur sedikit serbuk milo kat atasnya jika suka.

Bagi yang tertanya-tanya serbuk agar-agar macamana yg I biasa guna 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...