Tuesday, July 30, 2013

Mee Siam Kuah


Resepi ni dah lama cari and dah lama nampak kat blog Kak Ayu, punya la happy masa tu. Tapi dok peram je sampai la bulan puasa ni baru tergerak nak buat. Biasa la kan, time puasa ni macam-macam teragak nak makan. Nak beli, belum tentu kena selera. Kadang-kadang basi pon ada, sbb sstgh peniaga ni yg xhabis semlm pon dia bantai jual je x check benda tu elok lagi ke x. Baru-baru ni kami terkena, adik beli murtabak. I tanya dia awat lebam je kaler murtabak dia. Cemana la dia boleh berkenan nak beli kat org tu. Dia pon bagitau, masa dia nak beli mmg tgk yg depan mata menarik, baru masak. Tapi bila dia order, dia noticed org tu bungkus bukan yg depan dia tapi ambil dr belakang. Memang xjujur betul la, fikir nak untung je.

MEE SIAM KUAH
Resepi: resipidiana.blogspot.com / Ayu@curlybabesatisfaction

1 bungkus mi siam cap lada merah - boleh je guna apa-apa cap pon, i biasa pakai cap bintang sbb senang lembut
1/2 kilo tauge, dibersihkan
6 - 8 batang daun kucai, dipotong sepanjang 1 inci
750 ml air
1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
20 tangkai lada kering, direndam dengan air panas
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
1/2 cawan udang kering, direndam dan dibersihkan
1 cawan tauchu (dicuci dengan air sebanyak 3 kali untuk hilangkan masinnya)

Bahan untuk hiasan
5 biji telur, (direbus, kupas kulitnya dan potong 2)
limau kasturi, dibelah 2
sambal tumis, jika suka


Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Rempah yang telah garing ambil 1/2 cawan diketepikan untuk kuahnya. Rempah yang dalam kuali, masukkan garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
2. Masukkan mi, tauge dan daun kucai. Gaul sebati hingga masak. Ketepikan.

Cara untuk kuahnya
1. Rempah yang telah diketepikan tadi dimasukkan dalam periuk. Masukkan 1/2 cawan gula(Ayu cuma gunakan 3 sudu besar aje), garam dan serbuk perasa jika suka.
2. Masukkan pula air asam dan air. Masak sehingga mendidih.

Cara untuk menghidang
1. Letak mee dalam mangkuk. Tuang kuahnya dan hiaskan dengan telur rebus, limau kasturi dan sambal tumis jika suka.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...