Tuesday, July 30, 2013

Biskut Suji



Biskut Suji a.k.a Biskut Arab ni satu kemestian kami buat tiap kali menjelang raya sebab membuatnya mudah, bahan-bahannya pon x banyak. Tambahan lagi budak-budak memang suka rasanya yg lemak manis bersusu tu. Baru kali ni teringat nak snap gambar and share resepinya kat sini.

BISKUT SUJI
Resepi: Ain@my-sweetthots.blogspot.com

1kg tepung gandum -ayak
450g gula kastor
1 tin sedang minyak sapi


Gaul sebati tepung dengan gula. Masukkan 3/4 tin minyak sapi ke dalamnya dan gaul lagi. Baki 1/4 tin minyak sapi dipanaskan atas dapur sehingga cair. Tuangkan sedikit-sedikit minyak sapi cair ni sambil doh digaul sebati, tak perlu dituang habis, cukup sekadar sehingga doh boleh diuli/digentel. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat seperti guli. Buat sehingga selesai. Bakar pada suhu 180C sehingga masak (tapak kuih berwarna perang)

** Untuk mendapat biskut yang colourful seperti di atas, doh boleh diwarnakan dahulu sebelum digentel.


2 comments:

  1. Ain cantiknya biskuit suji tu kalerful lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ... chik mi, cheq suka kaler putih lagi, sesuci lebaran gitu. Ni adik la sibuk nak gentel kaler-kaler.

      Delete

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...