Skip to main content

Roti Lapis Daging Berkeju


Entry ni dah potong queue yg lain nampaknya ... ;) I posted the pic on Instag, pastu member-member kat ofis terus tanya resepi, bila nak update. Ni pun dish yg dah lama popular, dah lama berangan-angan nak buat tapi baru bulan puasa kita sempat buat. The main reason pon sebab ada sebantal panjang roti Gardenia yg dah nak expired tak berusik-usik dan susu kotak yg dah buka kalau dibiarkan lagi 2-3 hari mmg akan basi.

Truly satisfied lah with the outcome. Haziq loves it so much, siap suruh simpan utk dia makan sahur pagi tadi. My only regret ialah x ikut kata hati psl daun sup tu, konon takut overpower. I should have put more, bila makan tergigit daun sup tu ...macam ada letupan kecil dlm mulut .. oopss, macam Chef Jo kita ye ;) Lagi satu, kurang puas hati bhgn atas tu x lawa, I prefer dia brownish sket .. lagi best dan menyelerakan. Semalam balik lambat sebab jalan jam. Sbb kesuntukan masa, I cuma bakar dlm 20 min je, tu pun set temperature 200C. Alhamdulillah sempat masak dgn elok. 

Ada banyak versi resepi ni kat internet, but I refer dari Secubitgaram - antara blog yg I memang suka skodeng ;) dan cuba resepi-resepinya.


ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Resipi : K.Nor@SecubitGaram


Utk Inti:
300gm daging ayam cincang @4 keping daging burger ayam (dihancurkan)
2 bj bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 sudu besar paste tomyam - I letak 2 sudu rempah kari
1/4 cawan air
1 helai daun limau purut ~ dihiris halus - x letak sbb guna rempah kari
1 biji cili merah ~ dihiris halus
sedikit garam dan gula
minyak

12kpg roti
3 biji telur- I hanya guna 2 biji, nak kurangkan kolestrol gamaknya ;)
200ml susu fresh
daun saderi ~ dihiris - I tabur daun sup, next time kena letak banyak baru lagi terangkat
8 kpg slice cheese
cheddar cheese ~ diparut

Utk membuat inti
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar.
  • Goreng hingga bawang layu dan masukkan paste tomyam rempah kari.
  • Goreng hingga wangi dan masukkan air.
  • Goreng sekejap dan masukkan daging ayam dan goreng sambil tekan supaya daging ayam tidak berketul.
  • Masukkan daun limau purut dan cili merah.
  • Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa (jgn terlalu byk garam sbb biasanya paste tomyam dah masin)
  • Goreng hingga kering dan padamkan api.
  • Buangkan lebihan minyak dlm inti dan biarkan inti sejuk.


Utk membuat Roti Lapis Daging Berkeju:
  • Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter (kalau guna loyang biasa, alaskan loyang dgn aluminium foil dan lebihkan sedikit bahagian tepi utk mudah nak keluarkan masa nak makan. Jgn lupa sapu keseluruhan loyang dan aluminium foil dgn butter.
  • Bancuh telur dgn susu fresh dlm sebuah mangkuk hingga sebati.
  • Celup sekeping roti ke dalam bancuhan susu td dan susun didlm loyang. Buat sehingga memenuhi ruang dalam loyang.
  • Tuangkan 1/2 dari inti daging tadi dan ratakan.
  • Tabur dgn daun saderi sup ke atas daging tadi.
  • Susun slice cheese ke atasnya.
  • Ulang sekali lg proses dr awal tadi dan tutup dgn 1 lagi lapisan roti yg dicelup kedalam bancuhan susu (sekiranya ada lebihan bancuhan susu boleh dicurahkan keatas roti atau dicelah2nya supaya tidak membazir.
  • Kemudian tabur dgn parutan cheddar cheese.
  • Bakar dalam oven yg dah dipanaskan pada suhu 180C lebih kurang 35 - 40 min (sehingga masak).
  • Keluarkan dari oven dan biarkan seketika.
  • Potong dan hidangkan dgn sos cili.

Comments

  1. Na guna mozarella cheese ain... haha.. my kids kata cam pizza.....

    ReplyDelete
  2. Na guna mozarella cheese ain... haha.. my kids kata cam pizza.....

    ReplyDelete
  3. Ooo mesti bestkan Na, sbb mozarella leh main tarik2 cam pizza. Hari tu mmg nak bubuh juga, tapi kalut kejar waktu berbuka terus lupa ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…