Monday, July 29, 2013

Puding Laici


Dah 2 kali buat baru sempat nak post kat sini dan yang terbarunya untuk iftar semalam lah.Yang kelakarnya semalam masa nak letak kan pinggan yg berisi puding ni time berbuka tu, sos cili cucur udang tertumpah pulak kat dalam pinggan tu. Masing-masing gelakkan la, puding bersos cili katanya. I pun cepat-cepat angkat pinggan ke sinki, cuci puding yg terkena sos tu. Alhamdulillah, nasib baik dia x meresap dlm puding.

Asalnya beli laici ni nak buat benda lain, x ingat apa dah. Pastu tergerak la pulak nak buatkan puding dgn laici ni. Resepi I dapat dari Secubit Garam, thanks akak. Memang best puding ni, nyaman sungguh masuk tekak ... manis sedang elok je, tekstur pudingnya pon just nice, tak lembik dan tak keras.

PUDING LAICI 
resipi asal : K.Liza
diolah : K.Nor@SecubitGaram 

Bahan:
1 paket agar2 serbuk (10gm)
5 cawan air (cawan metrik)
8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
1 tin susu cair
1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin (tinggalkan 2-3 bj laici dan siat2kan)
1- 2 helai daun pandan

Cara:
Masakkan agar2 serbuk bersama air hingga mendidih kemudian masukkan gula.
Masak lagi hingga gula hancur dan masukkan laici yg diblend dan juga susu cair.
Masak seketika hingga nampak wap keluar dan tutup api.
Tuangkan kedalam acuan dan biarkan sejuk. 
Kemudian masukkan dalam peti ais.
Hidangkan bersama lebihan air laici dan sedikit laici yg disiat2kan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...