Wednesday, July 24, 2013

Sheperd's Pie


Pai si pengembala kambing ni menu iftar 5 Ramadhan. Puas hati tengok anakandaku makan dengan berseleranya. Kalau dibiarkan memang habis kat diorang je 2 beradik ni, x merasa lah orang lain. Suka menu yang ringkas macam ni, kerja senang, perut kenyang.

The original Sheperd's Pie harus la letak daging kambing, tapi yang ni I guna minced meat Ramly burger je. Tak kuasa nak gi kedai cari daging & kisar ;) Lagi pun last minute plan, so I buat ikut cara I je, made do dengan apa yg ada. Just tengok resepi yang dapat dr blog Kak Ummi as reference. Oh, by the way, separuh I letak mozarella kat atasnya before bakar .. memang bertambah sedap lah.  



SHEPERD'S PIE

Resepi: Chef Hanieliza@Buku 1 Hari 1 Resepi
Sumber: Ummi@Home Sweet Home

Bahan A (Untuk Inti)

500g daging kisar
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 cawan kacang panggang
8 biji cendawan butang (dibelah 4)
5 biji tomato masak (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
1 pokok daun parsli (dicincang)
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1 cawan air
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 kiub stok daging
2 sudu makan minyak masak
Garam secukupnya

Cara Memasak Inti:-
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
 

Bahan B (Untuk Pai):-
1 kg kentang (potong kecil)
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya

Cara Menyediakan Pai:-
Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil (akak letak dulu dalam semua ramkin untuk base kentang ni ).
Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula (akak letakkan adunan kentang untuk topping ke dalam piping bag dan guna swirl nozzle yg besar sikit, paipkan kat atas daging tu hingga menutupi daging).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....


Versi I yang shortcut:

Base/Pai
1. Rebus kentang dengan sedikit garam - anggaran banyak mana u nak makan (I guna Russet - mmg sedap, lembut, cepat empuk) 
2. Kentang yg masih suam-suam tu masuk dlm food processor, tuang susu segar sedikit2 cukup sekadar boleh blend. Kalau kentang kurang lembut spt yg u nak, tambah sikit lagi susu dan blend lagi. Buat macam ni sampai dapat tahap lembut yang diingini. Masukkan juga lada sulah, pepper dan garam secukupnya. Then masukkan butter (yg disimpan pada suhu bilik) dan blend lagi. Dah siap, set aside.

Inti
1. Tuangkan ready made sos spaghetti ke dalam periuk, tambah air sikit dan panaskan sebentar.
2. Masukkan minced meat dan masak hingga daging kecut dan keluar air.
3. Masukkan carrot yg di telah dadu kecil, kalau ada kacang peas pon boleh masuk juga.
4. Jika kuah agak cair, boleh masuk sedikit air yg dibancuh dgn sedikit tepung jagung. Masakkan sekejap.

Untuk assemble:
Letak base kentang tadi pada lapisan bawah sekali, then letak inti (of course lagi banyak, lagi sedap).
Tutup inti dengan lapisan kentang. Boleh juga paipkan dengan swirl nozzle bagi lebih presentable dan menyelerakan. Bakar dalam oven sehingga bahagian atas nampak keperang-perangan.
Serve suam-suam, memang heaven ... ;)

** Kalau suka macam yg I buat, sebelum bakar boleh tabur mozarella cheese kat atasnya.


2 comments:

  1. nmpk sodap kak..terus teringin nk coba blk ni..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila dik, cubo jgn x cubo. sodap bonar ni, masa tulis ni pon dah teringat nak makan laei ...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...