Thursday, July 25, 2013

Apam Labu



Ada baki labu dari buat onde-onde hari tu. I google la segala resepi kuih muih yg boleh dibuat dengan labu. Actually buat Cekodok labu pun best, favorite tuh .. tapi dah selalu sangat buat. Tergoda lak nak cuba Apam Labu sebab dulu pernah buat Apam Keledek guna keledek oren, memang sedap sangat, lembut gebus .. color pun cantik je, mmg tergoda la orang nak makan. 

Memang best apam labu ni walaupun I sebenarnya dah tersalah sukat part airnya. Kesnya, I double kan resepi sebab nak hulur kat makcik bagi dia rasa. Confident je x tulis balik sukatannya, main congak2 je. Sekali dah tertuang lebih air baru perasan, nasib baik xmasuk santan lagi . Fuhh ... nasib baik dpt diselamatkan lagi .. cuma santan i bubuh dah terkurang2 sangat la dr resepi tu .. dlm 1/8 je kot. (Hafiy sebelum tu dah ckp, banyaknya mummy buh air ... I kata mmg resepi mcm tu). Jadi apam labu yang buat ni adalah versi yang lebih healthy lah ye. Walau pun silap, rasanya masih sedap dan apam tu naik gebu dan lembut. Makcik I siap mintak resepi ;)

Ada banyak resepi Apam Labu yg semua pun komennya best2 sampai I rambang mata nak pilih. Kali ni I cuba resepi dr blog Kak Yatie sebab dia dah buat berulang kali ^_^. 




APAM LABU MANIS
Resepi : Salmah Haron Singapore
Sumber : Yatiememories

Bahan-bahan:
1 cawan labu rebus - lenyek halus
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
250ml santan kelapa
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis

1. Satukan kesemua bahan dan (Amie masukkan dalam mixer) gaul hingga sebati.
2. Perap adunan selama 1 jam
3. Sapukan acuan dengan minyak.
4. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...