Wednesday, October 23, 2013

Chocolate Avocado Cake with Chocolate Chips


I saw the cake on Insta, tertarik pulak nak cuba apa rasa cake yg letak avocado. Kebetulan mmg ada beli avocado sbb nak buat sandwich avocado with telur rebus mcm ovenhaven ;) Sampai kesudah sandwichnya xbuat sebab hati dah meronta-ronta nak merasa kek ni pulak. Heehee ... 
CHOCOLATE AVOCADO CAKE with CHOCOLATE CHIPS
Recipe: ovenhaven

1 1/2 cups all-purpose flour
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1teaspoon baking soda
3/4 cup granulated sugar
2 tablespoons extra-virgin olive oil
1/2 cup soft avocado, well mashed, about 1 medium avocado
1 cup milk
1/4 cup semi-sweet chocolate chips

Preheat oven to 170°C.  Grease an 8×4 inch loaf pan.
Sift together all of the dry ingredients except the sugar.  Set aside.
Mix all the wet ingredients together in a bowl, including the avocado.
Add sugar into the wet mix and stir.
Mix the wet with the dry all at once, and beat with a whisk (by hand) until just combined.
Stir in the chocolate chips.
Pour batter into the greased pan.
Bake for 45 – 50 minutes, or until a toothpick inserted comes out clean.


Sedap gak cake ni, moist and rasa lemak-lemak sebab ada avocado. Anak i memula sedap je makan, especially bila i drizzle kan dgn hershey choc syrup. Bila kata ada letak avocado, dan dan tu gak kata dah kenyang. Haishhh ... sabor je lah. 

No comments:

Post a Comment

Bubur Candil juadah buat tetamu di hari raya

Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tet...