Skip to main content

Jus Kurma Almond Bermadu


Made this again last saturday, 2 hari berturut-turut. Bila buat setelah lama x buat ... macam ni lah jadinya ;) Tiap-tiap hari anak dok request ... ketagih lah tu  ... hehe ... even mlm tadi masa dinner pun tanya, "air kurma ada x mummy?". Mummy dah xlarat semalam, penat drive from PD, sakit tekak rasa nak demam. Buat xtau je la, xkuasa nak layan. Pada hal bukan lama pun nak membuatnya. Dulu kala buat macam yang ni je. Tapi ada sekali tu stok almond ada banyak dan takut rosak, I masukkan sekali, blend kasar-kasar je. Sedap pulak bila minum tergigit almond.

Hubby ada meeting kat Lexis, PD semalam tapi he was not in good shape on sunday tu. Back pain datang kembali. I rasa, dia xberingat masa time angkat barang. Macam gagah sangat. Serba salah la pulak tgk rupa dia yg dok menahan sakit tu ... nak suruh dia mc, dia yang kena chair the meeting. Habis tu camana, orang lain dah checked in, payment dah buat ... xkan nak cancel. So I ambil EL on monday, teman kan dia ke sana. Berceloteh banyak sangat eh, jom check out resepi ni ...

Oh ye ... sedikit perkongsian tentang khasiat kurma di sini.

JUS KURMA ALMOND BERMADU
Resipi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

10 biji kurma
500ml susu rendah lemak
150ml air panas
1 sudu makan madu
Segenggam almond - yang sebiji-sebiji dgn kulit tu, x perlu bakar
2 -3 gelas air sejuk

1. Rendam buah kurma dgn air panas selama 10 minit. Buangkan kulit luarnya yang keras. Kalau nak cepat, rebus je kejap sampai air menggelegak terus tutup api.
2. Slps itu kisar buah kurma bersama air hingga betul-betul hancur.
3. Masukkan almond, kisar kasar je.
3. Masukkan madu, air sejuk & susu. Sebati kan rasa.
4. Simpan dalam chiller dulu sebelum diminum.
** Note: Kalau dah x menyempat-nyempat tu, boleh je tambah kiub ais dlm air tu mcm ni, or blend sekali dgn kiub ais.

Sunset view from the hotel ...



Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…