Skip to main content

Soufflé Japanese Cheesecake


I'm home alone again since last nite. Bosannya  ... the boys I dah hantar balik kg sbb xde org nak jaga. Jumaat ni I'll be seeing them back sebab I pun nak balik kg as my cousin Mussin akan bernikah lepas Jumaat. Hubs will be working in KL hari Jumaat tapi dia balik sebelah malam sbb ada dinner kat ofis bersempena pembukaan Sports Day ke apa tah.

I baked this cake a few weeks back lepas terserempak kat blog Anncoo Journal. What interest me adalah sebab kek ni xpakai tepung & hanya ada 4 bahan. Tu yang cepattt je nak menerai ;)

The cake turned out nice in taste but somehow I rasa I failed to get the right texture. My cake was moist but dense whereas kalau u tgk Anncoo punya, it looks moist but yet still spongy & not so padat. Macamana nak cakap ek, tak macam souffle kek la ... mmg I xpuas hati with the texture. I nak mcm kek si Anncoo ... huhu. Tak tau lah, apa yg xkena. I syak sbb telur ... I xdpt 70g each & I'm not so sure 70g tu berat bersih ke atau dgn kulit. Lagi satu I guna white choc yg biasa2 je. Dah x menyabor ... xsempat la nak cari Meiji brand. 

Apa-apa pun the boys suka sgt nampaknya, including dear hubby ... so I happy lah jugak. Kek I licin ... siap ada yg tanya lagi ;).  

SOUFFLE JAPANESE CHEESECAKE
Source: Anncoo Journal


125g Cream cheese, room temperature
120g White chocolate (Meiji brand)
3 Cold Eggs, 70g each

1/2 tbsp Lemon juice and zest of half lemon

Line a 7 inch cake pan at the bottom and grease the sides with butter, set aside.
Separate the eggs. Place egg whites in the fridge which makes the meringue more stable.
Preheat oven to 170 degrees C.
Break white chocolate into pieces in a large bowl and melt in a double boiler over hot water. Mix chocolate to smooth. Then add cream cheese into it and stir till smooth with a hand whisk.
Remove the bowl from double boiler. Add egg yolks, mix well followed by lemon juice and zest, mix well again with a hand whisk, set aside.
Whisk egg whites with an electric mixer until firm peaks form. If it's thick enough, you can turn the bowl upside down without it sliding out.
Add 1/3 meringue into the cream cheese batter and blend well with a rubber spatula. Then add the rest of the meringue and mix well.
Drop the pan lightly on the counter top to release the air bubbles out of the batter.
Steam bake the cake for 15 minutes then lower the temperature to 160 degrees C for 15 minutes. Turn off the oven temperature and leave the cake inside the oven for another 15 minutes.
Leave the cake to cool completely before removing from the cake pan.
Chill the cake before consuming (about 2-3 hours) and dust with powdered sugar (or snow powder) if you like.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…