Wednesday, January 15, 2014

Kuzi Daging


Morninggg ... sebelum I bercuti panjang esok, pagi ni I nak share resepi Kuzi pulak. Masa hubs bawa balik daging korban hari tu memang teringat-ingat nak buat kuzi sebab lama dah x makan. Dua minggu lepas baru terlaksana. Adik pun ada bagi rempah Kuzi dia beli masa balik Kelantan hari tu. Resepi ni my kakak ipar yang ajar. Memang sedap lah. Dia memang biasa ambil upah masak lauk pauk kelantan. 

KUZI DAGING
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

1 kg daging - dipotong kecil
Halia sebesar ibu jari kaki - mesin
5 ulas bawang putih - mesin

Bahan yang dimesin ditambah garam dan digaulkan dengan daging yg telah dipotong. Perap sebentar dan digoreng, tak perlu garing.

Bahan A:
2 ulas bawang putih - mesin
Halia sebesar ibu jari tangan - mesin
2 - 3 ulas bawang merah - mesin

Bahan B:
2 labu bawang besar (mentah) - mesin
2 labu bawang besar (dimayang dan digoreng dahulu) - mesin
 
1 1/2 sudu besar rata rempah kuzi
1/2 tin kecil tomato puree / sos tomato
1/4 tin susu cair 
2 sudu besar susu pekat manis
Sedikit badam, gajus dan kismis - digoreng

* sukatan susu cair & susu pekat tu diberi as guide je. Pandai-pandai la adjust ikut suka ;)

Tumis bahan dimesin (A) hingga garing dan masukkan rempah kuzi. Bila dah garing/naik bau, masukkan air. Kemudian masukkan tomato puree, susu cair, susu pekat manis dan sedikit garam. Masukkan bahan dimesin (B) dan daging tadi. Akhir sekali masukkan badam, gajus dan kismis yg telah digoreng dahulu. Seimbangkan rasa kuah (patut ada rasa masam & manis) Masak sebentar hingga mendidih dan boleh dihidangkan dengan bun kosong, roti jala atau pun nasi.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...