Skip to main content

Pizza


Sejak angin rajin uli roti tu datangkan, tetiba rasa nak makan pizza homemade. Kali ni saja nak try resepi pakcik Jamie, tapi I xde stok semolina flour tu pun kat rumah, even bread flour pun dah lama xbeli. Nak keluar malas, tapi nak juga buat masa tu. Jadi pakai je la tepung gandum serba guna. Sedap dan menjadi juga. Best gak resepi pakcik ni, senang je. Pizza tu pun lembut and gebus je. Lain kali nak kena try buat guna semolina & bread flour pulak la nanti.

Untuk sos pizza, I selalunya pakai tomato puree or Sos Spaghetti Kimball (trust me, sos ni sedap tau ... xyah cari Prego dah. murah pulak tu dr cik Prego) - I biasa guna either Bolognese or Bawang & Selasih ... dua-dua pun best. As for the topping tu selalunya beef pepperoni, cherry tomato, bawang holland & mushroom. Yang kat atas tu I cmpak gak baki sos merah Baked Pasta I buat hari tu ... so ada la small chunks of minced meat dlm tu. Double sedap ;) Then for the cheese I tabur mix of parmesan, cheddar dan mozarella. 

So here's the recipe based on apa yg I buat ye.


PIZZA DOUGH
Adapted from: Jamie Oliver
(Menghasilkan: 2 large pizza - size 24cm)

500g tepung gandum/tepung roti
1/2 sudu teh garam
7 g yis kering
1/2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar extra virgin olive oil
325 ml air suam

  1. Ayak tepung dan garam, buatkan lubang ditengah-tengahnya.
  2. Campurkan yis, gula dan olive oil ke dalam jug berisi air suam, biarkan sebentar then tuangkan ke dalam lubang tadi. Perlahan-lahan gaulkan tepung dan terus menguli hingga menjadi doh yg licin dan elastik. - I campak semua bahan dalam mixer & biar je mesin yg menguli ;)
  3. Rehatkan doh yg dah siap tadi. Tabur sedikit tepung ke atasnya, tutup doh dgn kain lembap dan biarkan dlm 1 jam sehingga doh naik 2 kali ganda.
  4. Keluarkan doh tadi ke atas meja kerja yg dah ditabur tepung, tumbuk-tumbukkan untuk buang angin. Doh ni boleh digunakan terus; atau simpan di dalam peti sejuk (or freezer) dgn dibalut ke dalam cling wrap.
  5. Jika nak guna terus, bahagi-bahagikan doh tadi dan boleh lah dicanai mengikut saiz pizza yg dikehendaki. 
  6. Sapukan sos pada base pizza, tabur topping dan all the cheese, kemudian bakar.
**Note:
  1. Adalah lebih baik untuk mencanai pizza 15 - 20 mins before kita nak memasaknya. Jangan biarkan doh yg dah dicanai terbiar beberapa jam tanpa dibakar. 
  2. Jika hendak menyediakan terlebih awal, pizza yg dah siap ditabur topping tersebut hendaklah ditutup dgn cling wrap dan disimpan dalam peti sejuk.
  3. Sekiranya nak menyimpan doh yang telah dicanai tanpa diletakkan toppingnya terlebih dahulu; canaikan doh dlm ketebalan 0.5cm dan letakkan ke dalam bekas aluminium foil yg telah digris dgn olive oil & ditabur tepung. Doh yg telah dicanai ini boleh disusun bertingkat-tingkat, balut dgn cling wrap & disimpan dlm freezer. 

Oh ye ... Happy Belated Birthday to Alisya Hana  ni gambar I cilok from her mama (pre-birthday treat by abah ke ni?) ... kejap dah 3 tahun budak yang perasan mermaid ni dan sangat suka pink, sampai air nak minum color pink ... bila main dengan nenek dia, she jadi Barbie ...suruh nenek jadi oink oink sbb binatang tu color pink tau ... adoiii la, pity nek echah ;) ... Tengok je gambar tu, baju pink, hairband pink ... I bet, kasut pun kaler pink tu ;) More stories of her at her mama's blog if u are interested ...

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering) Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…

Jus Kurma Bersusu ... I'm Lovin' It

Assalamualaikum & warm welcome to sweetthots (^__^) ...
Before I continue, here's a daily reminders of the day ...

-Daily Reminders-الله
Watch your thoughts, they become words. Watch your words, they become actions. Watch your actions, they become habits. Watch your habits, they become character. Watch your character, it may determine your final destination!
Hari ni nak share this one drink yg tengah hot di dapur sweetthots. It's such a pleasing breakfast treat! Seisi rumah kami tgh dilanda demam Jus Kurma Bersusu ni. Hampir terlupa suatu ketika pernah buat this juicehere until last few weeks my colleague Fiza tanya I tentang resepi puding yg pernah I cuba. Masa belek-belek my own blog, ternampak ni ... terus dah teringat-ingat and I just love to prepare this drink for the kids sbb without much forces I berjaya buat depa makan kurma, minum susu & makan madu !! Alhamdulillah ... And that's the reason I'm telling you ... I'M LOVIN' IT ...to bits …

Almaeda Restaurant @ Ayer@8 Precint 8, Putrajaya

Dah lama x share pasal tempat-tempat makan. So hari ni I nak share new eateries in Putrajaya. Quite interesting place walau pun masih banyak kedai-kedai yg kosong. Antara yg I nampak hari tu (xsempat nak round sebab nak cepat pon ye, dah nak kejar maghrib pon ye) ada Fuel Shack, Hot & Relax dan Teh Tarik Place.
That day bila diumumkan anak-anak UPSR kena resit paper BI pulak tu, I pon bagitau hubs nak try makanan kat Ayer8, Putrajaya yg xjumpa the day before. Untuk memujuk hatinya yg lara tu kan ... Sensitif bebenor ... dok tangkap leleh je dalam kereta. Kami actually stayed 2 nights kat Hotel Pullman sebab my hubs ada training kat situ. Tapi pagi-pagi menderas la balik Ampang, nak hantar Haziq ke sekolah. Nasib baik exam start 8.15am & we all sampai around 7.15 - 7.20am mcm tu. 
Bila kat Putrajaya, mcm buntu je bab-bab makan ni. Lemau lak bila mikir nak makan kat Alamanda so I tanya member2 kat group whatsapp. Kak Long kawasan suggested this restaurant. Roti Giant & kamb…

Kuih Keria 'International' Haji Jalil @ Limbongan

Kalau dah sampai area Klebang ni, harus lah singgah kedai Tuan Haji Jalil yang dah cukup terkenal kat Melaka dan 1 Malaya ni. Tempatnya di Limbongan - Klebang Kechil, Melaka. Kat tepi jalan je, tapi hari tu excited sgt ... lupa nak ambil gambar lokasi. U ols bayangkan je la ... out of 5 visits, kali ke 5 okeh baru I dapat merasa kuih ni sbb tiap-tiap kali pergi asyik habis. Yang I dapat tengok, dulang kuih je ... huhu. 
Nak lepaskan kempunan datang jauh-jauh dari masjid tanah, kami makan ler laksa. Tapi, SERIOUSLY ... laksa Haji Jalil memang TERBAIK lah, antara laksa yg tersedap I pernah makan. Trust me, no regret. Kalau tengok orang-orang yang datang membeli kat sini kan, rata-ratanya mesti order laksa gak. Sama laku dengan kuih keria dia lah ... kalau x, xde la Haji Jalil masak kuah laksa seperiuk besar .. entah-entah beberapa periuk besar ;). So kalau u all sampai sini, jangan lupa cuba laksa juga. Gerenti x menyesal punya. Cukup rasa ikan, masam masinnya ... pendek kata secukup r…

Nasi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock

Orang kata untung keje kat area MV nih ... tapi bagi kitorg yg dah dekat 3 tahun opis pindah kat sini, dah buntu dah mikir menu lunch. Kalau dapat pekena Nasi AYam Kunyit Mat Rock kat atas ni, sedapnyaa...

Huhu ... mana nak gagau kat area opis ni. Orang yg pernah merasa mesti tengok gambar ni kecoq air liuq ..  terbayang ayam goreng yg sedap panas2 bersalut dgn sambal macam sambal belacan siam berserta potongan kacang panjang dan bawang holland .. agak menyengat la pedas dia tapi memang sedap. Cukup membuka selera dan memang boleh teringat-ingat. Kicap ada disediakan jika nak. Harga pon berpatutan.
Kita pon mula terpikat, hasil hasutan Kucing Oren nan gumukkss itew .. sila lihat entri dia yg ni. Gambar i ni lagi tangkap leleh kan, kan .. haha .. Memang dah lama menyimpan hajat nak makan since baca entri dia. But time I makan ni, berlaku secara kebetulan jer 2 bulan lepas. Pergi klinik area Jln TAR, macam buntu lak tetiba nak makan apa sbb lalok kena jab ala2 penangih dadah tgh high .…

Kuih Buah Rotan

Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…