Skip to main content

Marble Butter Cake


Ni ler kek marble yg I citer kat bawah tu tadi. Saya setuju dgn DG dan Wen, kek ni sedap ... that's why sebelum cheq lupa, have to keep the recipe here. I love the outer crust yg garing tu, makan panas-panas baru keluar oven memang sedap  woo ... tak sedar 2 3 potong masuk mulut sekali hadap, huhu ... bahaya, bahaya .. tu yang cepat-cepat agih-agihkan bagi kat sedara mara ni ... haha.

Sila, sila la buat ye ... gerenti x menyesal punya. Kalau banyak mulut yg nak disumbat, baik double kan terus recipe coz yg kat bawah ni cuma dapat kek kecik je, lebih kurang tin bulat 8in tu.

MARBLE BUTTER CAKE
Recipe adapted from: Wen’s Delight via DG

Ingredients:
250 gr Butter - Soft
85 gr Caster sugar (I used 100 gr)
1 tsp Vanilla extract
1/8 tsp salt (if prefers less salty just a pinch will do)
4 Egg yolks
1 tbsp Milk
200 gr Plain flour
1 tsp Baking powder
4 Egg whites
85 gr Caster sugar (I used 80 gr)


Method:
- Preheat oven at 160C. Line a 8" Square tin.
- Cream butter, sugar, vanilla and salt until light and fluffy.
- Add in egg yolks one at a time and beat till creamy. Add in milk and mix well.
- Sift in flour and baking powder and mix well. Set aside.
- Whisk egg white and sugar till soft peak in another bowl.
- Fold 1/3 of egg white mixture into butter mixture. Mix well and fold in the rest.
- Pour batter into lined baking pan and bake for 40-45 mins or until cooked.

** NOTE:
Untuk adunan coklat tu, I asingkan dlm 1/3 adunan campurkan dengan 3 sb nutella sbb hari tu dah kehabisan coco powder. Pastu pandai-pandai lah tompok-tompokkan adunan tu dlm baking tin & then swirl sket biar mcm nak xnak je bercampur utk beri efek marble tu ;)


Oh ye ... #budakkeningberkerut ni pun mai juga meneman mak dia datang mandi. Haha ... kelakar dengar citer Hafiy pasal dia yg hairan tgk muka sendiri lam cermin ni ...


Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…