Wednesday, April 9, 2014

Marble Butter Cake


Ni ler kek marble yg I citer kat bawah tu tadi. Saya setuju dgn DG dan Wen, kek ni sedap ... that's why sebelum cheq lupa, have to keep the recipe here. I love the outer crust yg garing tu, makan panas-panas baru keluar oven memang sedap  woo ... tak sedar 2 3 potong masuk mulut sekali hadap, huhu ... bahaya, bahaya .. tu yang cepat-cepat agih-agihkan bagi kat sedara mara ni ... haha.

Sila, sila la buat ye ... gerenti x menyesal punya. Kalau banyak mulut yg nak disumbat, baik double kan terus recipe coz yg kat bawah ni cuma dapat kek kecik je, lebih kurang tin bulat 8in tu.

MARBLE BUTTER CAKE
Recipe adapted from: Wen’s Delight via DG

Ingredients:
250 gr Butter - Soft
85 gr Caster sugar (I used 100 gr)
1 tsp Vanilla extract
1/8 tsp salt (if prefers less salty just a pinch will do)
4 Egg yolks
1 tbsp Milk
200 gr Plain flour
1 tsp Baking powder
4 Egg whites
85 gr Caster sugar (I used 80 gr)


Method:
- Preheat oven at 160C. Line a 8" Square tin.
- Cream butter, sugar, vanilla and salt until light and fluffy.
- Add in egg yolks one at a time and beat till creamy. Add in milk and mix well.
- Sift in flour and baking powder and mix well. Set aside.
- Whisk egg white and sugar till soft peak in another bowl.
- Fold 1/3 of egg white mixture into butter mixture. Mix well and fold in the rest.
- Pour batter into lined baking pan and bake for 40-45 mins or until cooked.

** NOTE:
Untuk adunan coklat tu, I asingkan dlm 1/3 adunan campurkan dengan 3 sb nutella sbb hari tu dah kehabisan coco powder. Pastu pandai-pandai lah tompok-tompokkan adunan tu dlm baking tin & then swirl sket biar mcm nak xnak je bercampur utk beri efek marble tu ;)


Oh ye ... #budakkeningberkerut ni pun mai juga meneman mak dia datang mandi. Haha ... kelakar dengar citer Hafiy pasal dia yg hairan tgk muka sendiri lam cermin ni ...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...