Friday, March 25, 2016

Waffle


Waffle has always been my son's favourite for snacking, jadi memang selalu la buat ... I bet bukan budak-budak je yang suka, kan .. orang tua pon layan gak, dapat pulak yang crispy kat luar & lembut didalamnya. My fav filling is Peanut Butter + Nutella. The kids pon sama but sometimes they like to have it with Nutella  + Jam.

Resepi I dapat dari Kak Ummi. Kata Kak Ummi, resepi ni asalnya resepi pankek, tapi sesuai juga buat waffle. Buat pancake using this recipe belum pernah lagi sbb anak-anak solehku yg 2 orang kat rumah ni xbernafsu sangat dengan pancake ... ;)


NUTELLA WAFFLE
Resepi Asal: FP Hajar (Butter Pancake)
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
  1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
  2. Biarkan adunan selama 10 minit**
  3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas. (kalau nak wat waffle, just tuang dlm waffle maker je la eh, tunggu hingga lampu hijau turn off, angkat laa....sapu apa2 filling disukai)
  4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
  5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...