Wednesday, March 29, 2017

Pandan Coconut Butter Cake


"Kindness is a mark of faith, and whoever is not kind has no faith" - Prophet Muhammad

Morning ... hari ni 1 Rejab tapi I terlupa nak puasa huhu ... so dah sampai Rejab, meaning lagi 2 bulan kalendar Islam sebelum Ramadhan datang lagi. Dah selesai ganti puasa ke semua? ;)

Kek ni I buat Ahad lepas sebelum hantar Hafiy balik asrama. He loves pandan cake, si abang pon sama. Actually everbody in the house pon suka la  ... haha. Mak nya ni pulak teruja nak baking kek ni tatkala menjengah blog Domestic Goddess Wannabe .. ehehe. Alhamdulillah, sedap kek ni dan semua orang happy. Sekejap aje dah licin, tau walau pun kek ku sedikit sopak gara-gara pakai Nordic bundt pan baru ni tak spray dulu loyang tu ;).

PANDAN COCONUT BUTTER CAKE

Source: The Domestic Goddess Wannabe
(adapted from the famous Mrs Ng SK Butter Cake)
Serves 10

250g butter, salted
140g gula kastor - boleh dikurangkan ke 120g next time
4 biji kuning telur
200g Prima Top flour - I gantikan dengan superfine flour 
1 1/2 tsp baking powder
65ml santan
1/2 tsp pes pandan

4 biji putih telur
50g gula kastor
  1. Pukul butter & gula sehingga kembang dan ringan. 
  2. Masukkan kuning telur, bahan-bahan kering, santan dan pes pandan berselang seli wet-dry-wet dan gaulkan hingga sebati. Ketepikan.
  3. Dalam bowl lain, pukul putih telur sehingga kembang. 
  4. Kemudian masukkan gula secara berperingkat sambil memukul. Pukul sehingga bertanduk (firm peaks) bila bowl ditelangkupkan, adunan tidak akan jatuh.
  5. Kaup masuk adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur secara berperingkat. Gaul sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang bulat 8 atau 9 inci.
  7. Ratakan adunan dan bakar pada suhu 170C selama 40 - 45 minit.

Notes:
I use 65g eggs for all my bakes until otherwise stated.

No comments:

Post a Comment

Kerabu Maggi Siam

Kerabu maggi siam ni memang kegemaran ramai la kat rumah ni. Rasa dia yang lengkap masam, masin, manis dan pedas sikit memang cukup memb...