Asam Pedas Sardin ni pon menu hari yang sama time buat capati. Uihh rasa nak meleleh air liur time menulis ni ... capati cicah dengan lauk asam podeh ni pon mmg layanzz la. Tu yang 3kg tepung pon xcukup .. hehe ..
Dah azan asar pulak, nnt kita sambung cerita kemudian.
Asam pedas sardin bila dimasukkan kentang, mmg wow lah. Kebiasaannya orang lain bila masak pedas, mesti letak belacan ... tapi tidak bagi I. Apa-apa asam pedas pon bila I masak mmg xsuka letak belacan. Sama juga dengan sambal, kita xberapa suka letak belacan.
1 tin sardin - saiz sederhana
2 biji kentang - dipotong empat
1 sudu asam jawa + 2 mangkuk air - anggaran
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar - dimayang kasar atau dipotong baji
2 sudu minyak
Serai - jika suka
Tomato
Bahan Blend:
10 cili kering- gunting & rebus
1 bawang besar
2 bawang putih
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan blend hingga harum, masukkan serai, tumis hingga cili garing. Tuang air secukupnya, biar mendidih dan masukkan jus asam jawa.
- Tambah ikan sardine tin dan separuh sos ikan sardine tadi (agak2 la ikut selera). Masak dengan api sederhana, masukkan kentang. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Bila kentang dah empuk, masukkan tomato. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, capati, jemput-jemput atau lempeng .... nyummss ... Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment