Tuesday, December 10, 2013

Lasagna


Lasagna ni lama dah buat. Buat sbb Hafiy request untuk class party dia before cuti sekolah ni. Balik from school that day Hafiy cakap his food antara yang memula licin ;) Happy sgt dia bila his classmates enjoyed eating the food he brought. Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 

 
Tapi kali ni, I tersangat la malas nak buat the red sauce sbb balik kerja lately jalan asyik jam teruk je, badan dah penat. So, buat kerja senang je lah. Beli sos spaghetti dah siap tu tambah mince meat & cendawan, tambah tomato puree & adjust le mana-mana yang patut ;).  

White sauce je I buat from scratch. Panaskan butter sket, masuk tepung & stir sampai brown, curah susu kotak. Tambah salt & pepper, kena beringat la sikit letak garam tu kan, sebab nanti nak masuk cheese, terlebih masin lak. A few minutes before tutup api, boleh masuk cheddar & mozarella sket. Seimbangkan rasa, tutup api.


Yang ni pulak I baked for Haziq's class party the following week and it was a hit as well ;)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...