Saturday, July 31, 2010

Colek Ikan Tenggiri


Menu berbuka hari selasa. Puas dok pikir nak masak apa ikan ni, asam pedas... semalamnya mak dah rasa yg mak masak, goreng berkuah air asam dah selalu. Ronda-ronda blog Secubit Garam berkenan la pulak resepi yg satu ni. Nak2 acap kali K.Nor dah buat. Lagi pun simple nya... tapi alhamdulillah sedap mmg kena sgt la dgn tekak cik abang & anak bujang I yg berdua tu. Menu simple ni, biasanya I gandingkan dgn yg simple2 jugak supaya x diover shadow oleh menu yg lebih glamour... mmg kena sgt la dgn telur dadar cencaluk & ulam timun sambal belacan & my fav tumis tempe. Bertambah2 nasi masing2. Akan jadi menu pembangkit selera sahur kami ni, definitely! Tq K.Nor. Dan dessertnya, as per requested by dear hubby la..  Pisang Bali. Nasib baik puasa, x la rasa guilty sgt intake carbo berlebihan ;)
      
COLEK IKAN TENGGIRI by Zaliana MyR

4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar/ daun limau purut/daun saderi (hiris)

Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

Friday, July 30, 2010

Udang Wangi


Cooked this for berbuka on monday. Resepi dapat dr fp k.rinn. Tapi my version ikut dan je la... masak pon lepas balik keje nak cepat, xde daun kari ganti daun ketumbar, udang kering x rendam, udang basah pon x sempat dah nak belah2 belakang. main lebur je masuk kuali ;)

UDANG WANGI
Sumber : Buku Masakan Tradisi Halimah Shuib

300gm udang basah saiz sederhana/besar, dibersihkan dan dibelah belakang
Segenggam udang kering, direndam dan dirumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili api, dicincang halus
3 tangkai DAUN KARI...
5 ulas bwg putih, dicincang halus
1/4 cawan air
Minyak masak utk menumis
Beberapa titis minyak bijan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bwg putih bersama daun kari.
2. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi.
3. Tuangkan air dan kacau. Biar medidih.
4. Masukkan udang dan minyak bijan. Kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan hidang.

Haa... Baju Anting-anting???? Kau ada?

Last weekend... I tengah sidai baju & seperti biasa, Hafiy ni dia mmg suka tengok or menjenguk I buat keje, so layankan je la dia nak borak2 tu. Tiba-tiba sambil nak bermanja2 tu dia bagi soalan cepumas pulak...
Mummyyyy... kalau baju anting-anting mummy tu slalu mummy basuh macamana?
Dengan ligatnya terus I terfikirkan jubah I yg berlabuci mengerlip2 tu sambil cuba tahan ketawa.
Ooo... baju tu x boleh masuk mesin, mummy basuh dgn tangan je la. Isk, tapi nape adik panggil anting-anting pulak?
Ye la, afiy tengok baju tu shiny macam anting-anting je.
Ada-ada je budak ni. Haa... u all ada ke baju anting-anting, macam kat bawah ni?


p/s Rindu la plak nak dgr suara nyaring dia tu right now sbb Hafiy dah ada kat Masjid Tanah pon ikut my mum & my sister. Dah tak sabar2 nak balik kg Nekyang nya sampai we all plak yg kena tinggal. Ingat ok gak la Haziq tinggal follow we all balik kg esok, tp mlm ni dia request nak teman atuk dia yg tinggal sorang2 kat rumah pulak. Sunyi je rasa x boleh membebel kan diorg ... hihi.. 

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce


Agak sibuk sket this week, masih lagi menu hari sabtu aritu. Biasa la, tengok ramai yg dah buat & komen yg best2 tu kita pon xmo ketinggalan gak. Memang syok la makan ikan bilis ni, krup krap krup krap... Jadikan snack pon best. Thank you, thank you utk semua atas komen u all yg memberansangkan utk resepi ni. Rasanya Chik Mi yang introduce resepi Amy Beh ni. Boleh buat lagi ;) Resepi I copy dr Hana yg dah dialih bahasa. Terima kasih ye dik.

CRISPY ANCHOVIES IN HONEY LEMON SAUCE
Sumber: Amy Beh

250g ikan bilis kopek
1 cawan tepung ubi - hana gune tpg katakuriko
1 tbsp minyak bijan
4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk - hana x ltk
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus
3 tbsp madu
2 tbsp air - tak letak
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus panggang - hana tambah kcg tanah
bijan
daun kari

Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.

Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.




 


Wednesday, July 28, 2010

Pisang Bali


Lepas lunch Sabtu aritu, gi jln TAR ngan adik nak cari tudung. On the way balik, borak2 lam keta terasa lak nak makan Pisang Bali >> penemuan dessert ni masa dia gi ngeteh kat Aseana Cafe, KLCC tahun lepas kot. Dah kul 7pm waktu tu, nak makan punya pasal... usaha kan jugak cari pisang. Tak pasti dessert ni ada ke x kat Bali ye. Pernah nak cuba kat Restoran Kg Daun, Bandung tapi x berkesempatan sebab ramai sgt org queue nak masuk... terus give-up. So, x sure la sama ke x. Resepi ni hasil try & error my sis Cik Bungamekar. Semalam pon hubby dah request suh buat utk berbuka hari ni.

PISANG BALI

6 biji pisang nangka (yang belum betul2 masak, yg dh lembik x sedap)
1 1/2 sudu makan marjerin/butter
1 1/2 sudu makan gula pasir
Kelapa putih parut
Gula merah

Pisang dibuang kulit & dibelah dua memanjang jika terlalu besar. Jika kecil, x perlu belah.
Panaskan marjerin dlm non stick pan. Bila dah cair, masukkan gula & kacau hingga gula keperangan. Masukkan pisang. Masak pisang dgn membalik-balikkannya hingga bersalut dgn gula & nampak brownish.
Atur dlm pinggan. Hidangkan bersama kelapa parut & gula merah. Enak dimakan ketika masih suam.

Mi Udon Goreng Lada Hitam


Menu sarapan anak2 pagi tadi. Saja je goreng udon pulak, nak pancing tekak dorang makan pagi. Alhamdulillah laku. Dapat resepi dr majalah, tapi dah lupa namanya. Kalau nak cuba, ni resepi asalnya...

MI UDON GORENG LADA HITAM
300g mi udon
100g daging kisar
50g tauge - xde tak letak
20g cili hijau & cili merah dimayang
10g daun kucai - xde tak letak
10g serbuk pati ayam
30g sos tiram
5g gula
10g sos soya hitam
10g lada hitam
I tambah >< 2 sb sos tomato & sedikit carrot

Celur mi dgn air panas hingga lembut
Panaskan kuali dgn sedikit minyak & masukkan daging kisar. Bila dah masak, ketepikan.
Tumis lada hitam hingga naik bau. Masuk mi udon. Tambah bahan2 perasa & sos. Kacau sebati.
Masuk tauge, cili hijau, merah, kuchai & daging tadi.
Gunakan api besar & kacau hingga masak.

Tuesday, July 27, 2010

Ikan Goreng Dalam Sos Daun Limau Purut @ Pla Tod Rad Sos Bai-ma-krood


Ni menu yang digandingkan dengan sup ayam tu. Memang best lah resepi yang dikongsi oleh K.Nor ni! Thanks ye kak bagi idea memasak, dapat suami & anak2 I merasa menu yg sedap ni. Ramai juga yg dah mencuba nampaknya. Hubby & anak2 suka sangat sebab ada persamaan dgn menu fav dorang yang selalu i masak >> Sotong Sos Tiram, bezanya yg tu xde letak cili padi & daun limau purut tapi tabur bwg putih goreng. Untuk resepi ni I guna ikan merah instead of bawal.


IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
(Sumber: K.Nor)

2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

Sup Ayam Hadnyai


Weekend baru ni Hafiy demam, dari Jumaat malam lagi. Memang tinggi temperature dia, reached 40 sampai doktor masukkan ubat kat bontot la. Dia pulak complain sakit tekak susah nak menelan & request nak makan sup ayam & bubur je utk lunch hari Sabtu. Saja mencari kelainan nak cuba sup ayam berempah ni, terliur tengok sana sini org dok try. Memang best rupanya sup ni, boleh masuk buku ^_^ no wonder ada yg asyik dok ulang buat je. Thanks to Pyhonda MyR & kawan-kawan yang dah berkongsi cerita tentang kesedapan sup ni ;) Resepi I copy dr blog Yatie

SUP AYAM HADNYAI
(Sumber: Pyhonda MyR)

800 g ayam, dipotong sederhana besar
5 batang serai, dititik
7 cm lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu (resipi asal tak letak)
5 - 6 cawan air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5 biji buah pelaga#
3 kuntum bunga cengkih#
1 batang kayu manis#(#rempah tumis)
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3-4 biji cili padi*
4 cm halia*
1 camca teh lada hitam(resipi asal tak letak)*
2 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar*
1 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum.
Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut kurang lebih 5 minit.
Tuang air dan masukkan saleri. Gaul rata dan renih hingga ayam masak.
Tambah garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin.
Akhir sekali masukkan tomato dan masak 1 - 2 minit lagi.
Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Sedap juga dihirup begitu saja.....

Friday, July 23, 2010

Strawberry Chiffon Cake


My crave for chiffon cake is not yet over ;). Jadi balik kerja semalam terus godek sebiji chiffon lagi tapi kali ni I tried resepi yang dikongsi oleh Mamafami. Actually resepi ni lah yang mula2 memekarkan minat nak men'chiffon' tu sebab dapat feedback yang sungguh memberansangkan dr Maz. Alhamdulillah ... Memang terbukti la bagai dikata Maz, tersangat lembut, gebu kek ni. Resepi asalnya Pandan Chiffon Cake but I tukar to strawberry since bujang kecik I the other day request for Strawberry flavored cake. Thank you to these 2 ladies & the contributor for promoting this lovely recipe; which is a definite keeper ^_^.


Pandan Chiffon Cake
Source: Nyonya Food

Step 1:
Ingredients
8 medium egg yolks
2oz fine sugar
2oz Pandan /Screwpine Leaves Juice ( Made from blending 6 Screwpine leaves with 2 – 3 oz water) - I letak strawberry paste & strawberry filling
3oz corn oil or olive oil
5oz self raising flour

Method:
Beat egg yolk and sugar lightly with a hand whisk till sugar dissolve.
Stir in pandan juice and corn oil.
Fold self raising flour into egg mixture.
Set aside.

Step 2:
Ingredients:
8 egg whites
5 oz fine sugar
pinch of salt

Method:
Beat egg whites till frothy. Slowly add in sugar and pinch of salt while beating at high speed.
Beat until the egg white is stiff and shining but not dry. ( About 3 minutes)

Step 3:
Preheat oven at 175 degrees Celsius.
Use a spatula and gently fold egg yolk mixture into the egg white mixture(meringue).
Pour into an ungreased 25cm tube pan.
Bake for 40-45 minutes.
Once cake is cooked, remove cake from oven immediately and invert pan onto wire rack. Let it cool before removing cake from pan.


SAHABAT


"Sahabat yang baik seperti penjual minyak wangi, walaupun kita tidak memperoleh minyak wanginya, tetapi pasti dapat menumpang wangiannya. Bersahabat dengan kawan yang jahat pula seperti berkawan dengan tukang besi, walaupun tidak terkena percikan api, tetapi masih tidak mampu mengelak bau asap yang terkena pada badannya."

Agar-Agar Santan Gula Merah


Terasa nak makan agar-agar hari tu dan agar-agar ni jadi pilihan. Lagi pun pati santan baki chiffon pandan tu ada lagi. Kali ni try resepi yang ternampak kat rumah kak dZana. Thanks ye kak & tuan punya resepi. Sedap wat sejukkan tekak.

AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH
Sumber: Watie penang

10g serbuk agar-agar
1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
1150 ml air
120ml air campur 1 paket santan Kara ( sy guna 100ml santan kotak cap ayam)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan

Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis) bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut.
Kecilkan api.
Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih.
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.

Wednesday, July 21, 2010

Pandan Chiffon Cake


Demam chiffon ai x kebah lagi ni ^_^ sejak tahu menchiffon ni x susah mana & hasilnya pon berbaloi2.. Ni kek yang dibuat weekend baru ni. Dah habis pon & rasa nak buat lagi, lagi & lagi ;) Kali ni I cuba resepi Cik Mat yang dah dipromote oleh Izah aritu. Cuma kali ni tekstur kek I ni dah x sesuai dipanggil chiffon kot sbb x bersarang2 sgt macam hari tu gara-gara tambah yogurt dlm 2 sudu makan (ni kes nak menghabiskan baki yogurt buat kek chiffon yani aritu) Tapi dari segi rasanya... maintain sedap, well actually sangat sedap, moist, lembut & gebu. Colour kek sket punya terang hijaunya sbb bubuh 1 sudu besar pandan paste, hihi. Ok ni resepi yang I copy dr rumah Cik Mat ye, resepi asal Blueberry Chiffon Cake. Thanks to penyumbang resepi.

BLUEBERRY CHIFFON CAKE
Sumber: Cik Mat (Dapur Tanpa Sempadan)

BAHAN A :-)
4 kuning telur
70 ml susu cair
70 ml minyak jagung (kalau tak de, boleh guna minyak masak)
45 ml air
100 g gula halus
1 camca besar bluberry paste
2 camca besar blueberry filling
150 g tepung halus (mat guna tepung gandum je)*
1 camca teh baking powder*
Secubit garam halus *(*disatukan, gaul rata dan ayak)

BAHAN B :-)
4 putih telur
90 g gula halus
Secubit cream of tartar

 
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Siapkan tin chiffon berukuran 23cm...JANGAN...lenser dengan apa2, biar macam tu saja. Dalam satu belas, campur semua bahan2 "A" dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra. Ketepikan.

Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering. Masukkan putih telur, putar pada kelajuan sederhana hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, putar pada kelajuan tinggi hingga menjadi "meringue" seperti gambar no 2.

Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no 1 dan gaul rata menggunakan kaedah kaup balik. Tuang dalam tin chiffon tadi. Bakar 40 - 45 minit hingga permukaan kek nampak kuning keemasan, kering dan kek sedikit mengecut di bahagian tepi2nya.

Keluarkan dari oven dan dengan berhati2, terlungkupkan tin tadi dalam posisi terbalik (seperti dalam gambar). Biar kek sejuk sepenuhnya dalam keadaan macam tu. Kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar. Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal. Boleh lah hidangkan......Selamat mencuba...

CATATAN MAT GEBU :- Kalau letak gris pada tin kek, nanti kek tu tak boleh nak "hold" dan mudah jatuh balik. Lagi satu kalau nak buat kek chiffon pandan, ganti susu cair tu dengan santan dan blueberry paste tu pulak dengan pandan paste....blueberyy filling tu tak payah lah letak yeaa...Proses yang lain semua sama seperti di atas, lagi satu..resipi ni mat guna telur gred "B"
 

Tuesday, July 20, 2010

Kopi Cham


Air ni digandingkan dengan telur goyang kat bawah tu mmg best lah... Wahhh! rasa macam duduk kat kopitiam ;) Resepi ni ilham rasa dr sessi menge-teh & mengopi kat kopitiam ler ^_^. Utk those yg addicted to both coffee & tea like me. Resepi ni agak2 je ikut sedap tekak masing2. Cara I seperti di bawah:

KOPI CHAM - menghasilkan lebih kurang 3 cawan seperti saiz di atas

2 uncang kopi - I suka guna cap Tupai Sin Sing, sometimes Aik Cheong / 434
2 sudu besar serbuk teh
3 cawan air panas
>< 4 sudu besar susu pekat manis

Campur kesemua bahan2 di atas ke dalam periuk. Masak atas api hingga mendidih. Tapiskan air ke dalam teko & campurkan susu pekat manis. Sesuaikan rasa & hidang.

p/s Masa minum hubby bagi teka teki kat anak2 pasal nama air ni. Cuba teka, patutnya nama air ni apa? Dia campuran kopi dgn teh tau! Puas la budak berdua tu meneka... tapi x tersebut pulak diorang nama yg satu tu; k*t*h  ^_^ Err... mmg bahaya kalau kopitiam pakai nama tu kan... Mamak,nak k***h satu! masya allah..mau merah padam muka time order tu ...

Baked Egg


Our breakfast this morning. Nampak kat dapur K.Ummi, tiru le jugak since dah kering idea nak buat breakfast apa utk si ninja2 tu. Tapi simple habis la just telur, whipping cream & pepper coz xde olives & kosher salt tu. Even breadcrumbs pon xde, nak buat sendiri... roti pulak dh habis buat puding aritu. Komen... me? nx mampu nak komen sbb never like 1/2 boiled eggs...  jadi my version pg tadi x goyang lah. Tanya cik abang... suapan pertama dia kata manis, dah banyak suap baru dia cakap, best la jugak ;). Haziq licinnnn... Alhamdullillah, sedap la tu. Yang serba kurang ni pon sedap, kalau ikut sebijik mau lg best nih. Resepi ni kita copy dr K.Ummi, thanks kak memberi idea utk breakfast anak2 I.  

BAKED EGGS
Sumber: Culinate.com di Sini

2 large eggs
3 Tbsp. whipping cream
2 castelvetrano olives, pit removed and each olive torn into 2 or 3 pieces
~ Kosher salt and freshly ground pepper, to taste
3 Tbsp. toasted breadcrumbs (homemade; see Note)

Steps:-
Preheat oven to 350 degrees convection, or 375 conventional.
Crack 2 eggs into a gratin dish, being careful not to break the yolks. Drizzle on the cream, scatter bits of olive around the eggs, and season to taste with freshly ground pepper and kosher salt.
Bake about 6 minutes, or until the white is set and yolks are very loose. (The dish will continue to cook once it’s out of the oven.)
Sprinkle breadcrumbs over the top of each dish. Serve hot.

Monday, July 19, 2010

Ikan Pari Masak Hijau


Menu lunch semalam. Teruja nak try bila nampak K.Nor & Ayu punya sbb sebelum ni pernah makan ikan pari goreng tepung, dicurah dgn sos macam sos 3 rasa somewhere dekat Crystal Bay, Umbai kalau x silap... ingat2 lupa nama tempat tu sbb pegi dah mlm x nampak sign board. Sangat sedap ikan pari goreng celup tepung tu. Ok back to lauk ni, I agak kemalasan semlm so mmg xde lauk lain dimasak cuma lauk ni semata-,ata tapi ninja2 tu makan bertambah. Hubby pon sama... sekali sekala makan lauk macam ni, pekena lak dgn nasi panas2, berulam kan pulak timun dgn sambal belacan, syiokk habisss..  I tiru K.Nor, tambah cili padi & lada hijau tumbuk kasar. Resepi dr Ayu yang I copy dr K.Nor. Terima kasih both.

IKAN PARI MASAK HIJAU

(resipi ambil kat dapur Ayu)

2-3 ekor anak ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan kunyit & garam.
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar sambal belacan
3-4 batang daun kari
3 batang cili hijau dihiris ~ k.nor tumbuk kasar
1-2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & serbuk perasa secukupnya
5 - 7 bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)

Campurkan bawang putih, serbuk lada hitam, sambal belacan dan ketepikan. Panaskan minyak, goreng ikan pari hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Kurangkan minyak kalau gunakan minyak gorengan ikan tadi. Masukkan campuran, sambal belacan, bawang putih, serbuk lada hitam dan tumis hingga naik bau. Masukkan lada hijau dan daun kari, kacau rata . Masukkan sedikit perasa dan garam kalau necessary dan gaul rata. Masukkan ikan pari yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata. Biarkan sekejap hingga tumisan tadi sebati dan meresap dengan isi ikan. Matikan api. Siap untuk dihidang.

Sources:-From a cooking programme in suria channel

Puding Roti Marble

 

Buat puding roti ni sebab nak habiskan 3 keping roti yang dah berapa hari tak usik. Biasa roti kat rumah ni, kalau 3rd day bila dia keras sket... mula la x laku... jgn katakan budak, mak pak budak pon dah x berapa nak pandang. Ye la nak cicahkan air pon roti tu tetap terasa kurang ... macam kering je. Thanks to Chik Mi yang dok tayang puding roti dia hari tu, dapat gak kita ilham nak menghabiskan roti ni sebelum expired. Cuma I letak milo instead of choc emulco. Sedappp... manis pon sedang2 aje, kena la dgn tekak ni. Memang laku sgt la sebab makanan sejuk kat tekak ni, mmg favourite cik abang I. Selamaattt dr pembaziran. Thanks gak kat Hana, tuan punya resepi ;)

PUDING ROTI MARBLE
Sumber: Hana

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)
 
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.

I'm not children, I'm a student


Hari tu masa tgh breakfast before going off to school, Hafiy sibuk la cari ubat sakit tekak nak makan kerana kononnya dia kata tekak dia sakit, abang pon sama jugak la. But I syak, it's something else... 2-3 days before that I ada bagi dia ubat sakit tekak yg macam gula Polo warna hijau tu & that's when he n abang found out ubat sakit ni best, not that bad coz rasa macam gula2.. Terus la lepas tu bebila sakit tekak je, sibok la nak makan ubat hisap tu kononnya it really help. So that day ...when Hafiy was about to take the one above, hubby said it's not suitable for children & it's for adult. Plus it taste different dr ubat yg sebelum ni, dorang mesti x suka nanti. Dia macam tak percaya je, terus belek kotak ubat tu & bagitahu abg dia ... Betul la bang ... dia cakap Keep out of reach of children. Abang pulak jawab... Abang not children dik, I'm a student ... kan mummy  Hahaha... x boleh tahan, i pandang my husband & terus terburai ketawa kami dan kami explain kat both of them pasal children & student...

Friday, July 16, 2010

Flourless Peanut Butter Cookies


Salam... aduhaii... 2-3 hari ni payah betul nak update blog, dgn internet yang slow & blogger yg macam kura-kura semput. Letih betul bila tunggu upload gambar last2 kuar error. Actually kooki ni I buat sekali dgn chiffon kat bawah tu, tapi tu la sempat update yg chiffon je hari tu. Tak larat dah nak melangut depan pc lama2 menunggu blogger yg lembab nih. Resepi ni dah lama dah simpan sebenarnya. Sana sini org dok test2 kooki utk raya..., I pon tak mo ketinggalan gak, hihi... maka teringat la resepi kooki versi malas nih. Lagi pun stok peanut butter ada dlm fridge lama tak berusik, sebelum dia expired baik la dibuat sesuatu utk elak pembaziran. Btw, kooki ni jenis soft cookies ye kawan2. Resepi kata bakar 8 minit, bila I rasa tak crunchy, masuk oven lagi, bakar dekat 20 mins, still soft. Maka sahih la ia xkan krup krap krup krap. My husband x suka this type of cookies, macam lemau je katanya. My friend yg suka biskut lemau cakap sedap. Nampak rupanya kurang menarik sbb I buat kosong je, plan nak letak choc chips dah terlupa. Untuk peminat2 peanut butter yg suka kuih lemau macam ni boleh la cuba ye. Cepat, sekejap je dah siap ^_^. 

Flourless Peanut Butter Cookies
Sumber: Allrecipes

1 cup peanut butter
1 cup castor sugar - I put 1/3 cup
1 egg

Campur semua bahan & gaul sebati. Alaskan baking tray dgn baking sheet/tracing paper. Letak satu sudu adunan atas baking tray. Buat sehingga habis. Bakar cookies pada suhu 175C selama 8 minit.

My suggestion:
Maybe next time nak try letak choc chips, nuts sikit & tambah emplex utk bagi dia crunchy.



Tuesday, July 13, 2010

Yogurt Chiffon Cake


Alhamdulillah... akhirnya tercapai cita2 nak makan kek chiffon homemade ^_^ malam tadi. Asalnya nak try resepi mamafami yg Maz promote kat blog dia or resepi cik mat gebu yg Izah dah cuba. Tapi, ternampak resepi yani yg lebih ringkas bahannya ni, maka I cuba buat yg ni dulu. Ye la... incase x menjadi, x la membazir nanti. Alhamdulillah menjadi... cuma hubby kata kurang manis but to me ok je. Mmm... mungkin kalau letak yogurt berperisa dah tak perlu tambah gula. Apa2 pun lembut, moist & spongy kek ni. Wangi je bau lemon. Colour nya pon sweet & menarik. I like! Definitely a keeper. Cuma next time buat nak kena double the recipe sbb loyang yg I ada besar. Maka kek yg I buat ni agak rendah la jadinya. Ok, ni resepi yang I copy dr blog Yani. Thanks Yani utk resepi yang mudah & sedap ni ;).


YOGURT CHIFFON CAKE
Sumber: Yani

4 biji telur
60g gula kastor
110g yogurt
20g jus lemon
2 sudu besar minyak masak
40g tepung gandum
40g tepung jagung ( corn starch)
1 sdk baking powder
Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.

Kek Marble Trio


Kek ni kita buat semalam sbb request dr adik yg nak bawa sebagai buah tangan ke rumah member2 ofis dia. Actually dia x kisah pon buat kek apa. Tapi since kita teringat kat kek Maz yg cantik berbelang2 tu, maka kita pon buat kek belang jugak lah. Colour combination pon tiru sebijik macam dia ;) Sekali buat 3 adunan terus... biasa la, bila buatkan org, diri sendiri teringin gak. Sedap & moist kek ni, bertambah2 moist on the 2nd day. Resepi famous Cik Mat Gebu, tapi kita copy dr Maz je.

KEK MARBLE TRIO
Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)

280 g tepung gandum*
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh bakingg powder* (*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250g gula halus
30g gliserin*
20 ml air* (satukan) - I xde susu cair, ganti dgn susu kotak
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco - I ganti dgn pandan paste
1/2 camca teh ros essence - I ganti dgn pewarna merah


1.Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.

2.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.

3.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar) - ada kat blog Cik Mat ye..

4.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.

5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

6.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


Monday, July 12, 2010

Syoknya makan durian...



Hari Jumaat baru ni otw nak balik rumah hafiy called bagitahu kat rumah mak dah ada durian. Apa lagi, x jadi la I nak balik umah terus, instead melencong ke rumah mak I. Tak lama lepas tu makcik I anak beranak sampai. Maka sessi makan durian kami bermula la selepas maghrib ^_^. Alhamdulillah, rezeki hari jumaat.


Tukang kopek durian yg sambil tu merasa setiap satu ulas dr durian2 yg dikopeknya. Last2 x jadi nak makan pulut durian dgn santan gara2 dah kembang pipi kekenyangan makan durian masa mengopeknya.


Tempoyak in the making...


dan... pulut bersama kuah durian ... mmm... yummy!

Strawberry Chantilly


Dessert utk berbuka hari sabtu ;) Sedappp... cuma kes malas nak timbang & nak cepat, terlebih gelatin utk puri strawberry tu, kalau dpt yg goyang2 cam K. Ummi & Maz mmm... bertambah2 la sedap nya. Thanks K. Ummi... share resepi dessert yg ada kelasss nih! Lain kali boleh cuba dgn buah lain pulak. Resepi copy dr K.Ummi ye.

STRAWBERRY CHANTILLY
(Adaptasi dari Majalah SAJI dan diubahsuai caranya)

Bahan Lapisan A:-
100 gm puri strawberi (*akak kisar 10 biji strawberi)
20 gm gula kastor
10 gm serbuk gelatin
50 ml air panas

Bahan Lapisan B:-
100 gm gula kastor (*akak letak 80 gm jek)
2 biji kuning telor
200 gm krim putar (whipping cream)
7 gm gelatin (dibancuh dengan 3 sb. air panas, kacau larut dan ketepikan)

Bahan Lapisan C:-
200 gm buah strawberi (*akak letak 20 bj yg sedang2 saiznya) - dikisar dgn sedikit air saja, jadikan puri.


Lapisan A: -Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul2.
Dalam mangkuk lain, kisar buah strawberi bersama gula dan jadikan puri. Ketepikan.
Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul-ketul.
Terus tuangkan ke dalam buah strawberi tadi...kacau sebati.

Lapisan B:- Dalam mangkuk lain, putar gula dan kuning telor hingga sebati.
Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi.
Bancuh gelatin seperti cara di atas dan tuangkan ke dalam adunan tadi. Kacau sebati.
Sediakan mangkuk dessert yang sesuai dan tuangkan 1/4 cawan lapisan A.
Kemudian perlahan-lahan letakkan pula 1/4 cawan lapisan B.

Akhir sekali, letakkan 2 sudu besar bahan lapisan C.
Sejukkan di dalam fridge dan hidangan dengan hiasan potongan buah strawberi.


My note: Boleh letak sedikit esen vanila utk lapisan B utk mengurangkan bau telur

Friday, July 9, 2010

Jus Tembikai Soda


Ni pulak jus penghilang dahaga utk berbuka hari tu. Actually teringat kat Orange-Lychee punch tapi orange juice pon xde nak buat cemana. Yang ada buah tembikai jer. Saja cuba letak aiskrim soda nak bagi ada punch! Nasib baik sedap. Cara I, 1 bhgn aiskrim soda + 3 bhgn jus tembikai.

Sambal Udang Malbari

Hirup sup uri untuk kekal cantik? Anda sanggup? I tak rela u, biar la muka kedut seribu pon xpe. Tajuk frontpage Metro hari ni. Eeeii ... geli geleman dengar. Punya la taksub nak kekal cantik, sanggup dorang2 ni ikut ajaran songsang. Yang makan uri bayi sendiri pon jugak. Tak masuk akal betul lah! Macam2 perangai manusia akhir zaman ni.


Ini menu berbuka Isnin baru2 ni. Baru sekarang nak update sebab 2-3 hari ni internet menyakitkan jiwa jer. Berbalik kpd lauk ni, sedaplah, I like! Tak sia-sia mencuba. Tambah2 I masukkan daun ketumbar, wangi & bertambah sedap sambalnya tu. Memang suka aroma daun ketumbar nih. En. hubby & anak2 pon suka. Puas hati betul berbuka hari tu. Terima kasih to Kak Ummi yg berkongsi resepi tapi I copy resepi ni dr blog Ayu. Thanks to u gak Ayu, for promoting. I x letak pon biji sawi coz xde stok.

SAMBAL UDANG MALBARI
Sumber: Kak B @ http://sinful4688.blogspot.com/

1 kg udang - dibuang kulit dan dibelah belakang dan bersihkan.
3 sudu teh rempah kari ikan
2 sudu teh biji sawi
2 biji bawang besar - dadu
2 senduk besar cili giling
1 sudu makan tomato puree
2 biji tomato - belah 4
daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Gaul udang dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Goreng udang sekejap dan angkat. Ketepikan. Panaskan minyak lain, tumis bawang besar bersama serbuk kari, biji sawi dan daun kari. Masukkan cili giling dan tumis hingga garing. Masukkan tomato puree, garam dan gula. Masak hingga naik minyak dan masukkan udang tadi. Gaul rata dan biarkan pekat sikit. Akhir sekali masukkan tomato, tutup api.


Wednesday, July 7, 2010

Mummy, ni bilnya ...


Nak cite sket pasal hafiy, my 2nd son. There's one day lepas lunch kat umah, dia punya la rajin meng'offer'kan dirinya nak tolong kemas meja. Siap nak cuci pinggan lagi tp yg ni I x bagi karang basah2 baju lantai sume makin bertambah kerja mummy dia ada la. Just let him kemaskan meja, letak pinggan dlm sink & lap meja tu. Tapi dia sempat gak la cuci cawan.Lepas dah siap sume tu, sekali dia tunjuk kertas kat atas tu daa... siap senyum simpul angkat2 kening lagi. Oooo... patut la rajin sgt. Rajin ada makna....  Ni gara2 nak kumpul duit beli bmw lah ni. Abang dia gelak tp dia dgn lagak coolnya senyum jerr sambil angkat kening lagi... My husband cakap kat dia, Dik, kalau takat cuci macam ni, bila la boleh nak beli bmwnya? Lepas tu, tiap kali dia offer nak tolong I tanya dia, nak kena bayar berapa ni dik? Hafiy, hafiy... mata duitan kamu. Entah bila masa la dia buat price list ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...